Petanque és Mölkky a KultPincében

Petanque és Mölkky a KultPincében
Sokan nem tudják pontosan, hogy mi fán is terem a petanque, bár a megrögzött Luis de Funes rajongóknak lehet, hogy rémlik valami a francia filmekből.  Igen, ez az a „golyós játék”, amit a francia öregurak előszeretettel játszanak a francia parkokban – mármint a filmekben. A valóságban a petanque rajongók szerint ez nemcsak egy sport, hanem életforma, amelyben minden korosztály megtalálhatja és meg is találja kedvtelését.

A petanque őshazája Provence, neve franciául a „mozdulatlan lábak” ( pieds tanqués) kifejezés szavainak összevonásából származik.
A petanque pálya első ránézésre egy felnőtt méretű homokozónak tűnhet: vízszintes (beton)teknő, tömör alsó réteggel és vastag, zúzalékos, tömör felső réteggel (leginkább salak). Nagysága tetszés szerinti lehet, a versenypályák általában 15m* 4m, vagy 13m*3 m méretűek.
A játékfelszereléshez tartoznak még 70-80mm-es fémgolyók, illetve egy jóval kisebb, élénk színű fa vagy műanyag célgolyó, az „Öcsi”. A pétanque játszható egyéniben (egy játékos – egy játékos ellen játékosonként 3 golyóval), duplettben (két játékos – két játékos ellen játékosonként 3 golyóval) és triplettben (három játékos – három játékos ellen játékosonként két golyóval).
A játék lényege, hogy a versenyzők a saját acélgolyóikat minél közelebb juttassák az Öcsihez. Mindig a rosszabb helyzetben lévő játékos/csapat következik, ha még van nála golyó. A játékosok a kör végén annyi pontot kapnak, amennyi golyója közelebb állt meg az Öcsihez, mint az ellenfél legközelebbi golyója. A verseny akkor ér véget, ha az egyik fél/csapat eléri a 13 pontot és ezzel győz.

De nemcsak petanque-ot, hanem mölkky-t is lehet játszani a KultPincében épült pályán.
A mölkky szintén szabadtéri ügyességi játék, mely egyre népszerűbb, egy finn cég találta ki, nem is olyan régen, a 90-es évek végén. A mölkky készlet 12 hengeres, csapott végű, számokkal ellátott (1-12-ig) mölkky bábuból és egy dobófából áll. A játék lényege, hogy a játékosok a dobófával feldöntsék a mölkky bábukat (amelyeket az ábrán látható módon kell felállítani), és így pontokat szerezzenek. Ha csak egy bábu dől fel, a játékos annyi pontot kap, amekkora szám a bábura van írva. Ha több bábu dől fel, akkor annyi pont jár, ahány bábu feldőlt (függetlenül a rájuk írt számtól). A szabályosan feldőlt bábunak párhuzamosnak kell lennie a talajjal. Az a játékos nyer, aki a leggyorsabban összegyűjt pontosan 50 pontot. Ha valamelyik játékos egy dobással átlépi az 50 pontot, akkor a pontjai 25-re esnek vissza. Az a játékos, aki nem talál el egy bábut sem, az nulla pontot kap és a harmadik nullapontos dobás után kiesik a versenyből.
A játékot tetszőleges számú játékos játszhatja, az ideális játékos szám 3-6 fő.

Gyertek és próbáljátok ki nálunk, 1-2 fröccs után garantáltan biztosabb kézzel lehet dobni! ;)