Monori Pincefalu

A Monori Pincefalu bemutatkozó filmje 

A borok világa nagy, de érezzük, hogy az ezen a tájon termelt Kékfrankos, Zweigelt, Cabernet Sauvignon, Karát, Cserszegi fűszeres, Rajnai rizling, Pinot blanc, Kadarka, Olasz rizling vagy Zöld veltelini boraink hordozzák e táj jellegzetességeit és borászaink hozzáértését.

Monori PincefaluMonor Budapesttől mintegy 30 kilométerre található. A város a Gödöllő-Monori-dombság és az Alföld találkozásánál fekszik, legmagasabb pontja, az Alföldbe simuló Strázsahegy (190m), amely a hagyomány szerint arról kapta a nevét, hogy a török korban innen kémlelték a környéket, őrizve a falut a portyázó török katonáktól. Persze a Strázsa esetében még a domb elnevezés is enyhe túlzás, ettől függetlenül azonban ez a Gödöllő-Monori-dombság, az Északi-középhegység, sőt az egész Északnyugati-Kárpátok egyik legdélibb pontja.

A Monori Pincefaluban a szőlő- és bortermelésnek több évszázados hagyománya van, amelyet korabeli írásos dokumentumok is bizonyítanak. A monori szőlőtelepítések 1446-tól az egri Káptalan birtokcseréjétől feltételezhetők, ugyanis 1446-tól Eger város katolikus egyháztanácsa lett Monor földbirtokosa. Az agyagos-löszös dombon kézi erővel ásták ki a boroshordók tárolására szolgáló pincéket, és többségük elé présházakat is emeltek.


Jelenleg a Strázsahegyen mintegy 960 pince található összefüggő pincefaluban (pincefalu térkép), amely nem csak Magyarországon, de Európában is egyedülálló. Az összhatásában többé-kevésbé egységesnek tűnő pincefalu épületei hat típusba sorolhatók. A borpincék zöme egyedi igényeket szolgál, azonban egyre többen vannak, akik felkészültek a borturizmus lehetőségeire, az igényes vendéglátásra is. A Monori Pincefalu összterülete kb. 300 hold (180 hektár), amely erősen tagolt; szőlő, gyümölcsös, szántó, pincék és présházak találhatók rajta. Az itt lévő szőlőfajták nagyobb része hagyományos, tőkeművelésű, öreg tőke (pl. Kadar, Tótfekete, Mézes, Ezerjó stb.), amelyek igen munkaigényesek. Vannak azonban szép számmal jól gondozott, kordonos művelésű, modern fajtákkal telepített szőlőterületek is, amelyek terméséből jó évjárat esetén kitűnő borokat állítanak elő.  A Monori Pincefalu leggyakoribb borszőlő fajtái: Rizling, Rizlingszilváni, Rajnai Rizling, Kékfrankos, Zweigelt.

Szőlészeti, borászati tanösvény, Monori Pincefalu

Az Ezer Pince Szőlészeti és Borászati Tanösvény létesítésének célja volt, hogy a pincefaluba látogató vendégek a gasztronómiai élmények mellé egy olyan borturisztikai élményt is kaphassanak, ahol egy séta keretében megismerkednek a pincefalu szépségeivel, a helyi jellegzetességekkel és emellett betekintést kapnak hazánk szőlő és borkészítés hagyományaiba. A helyi, illetve országos vonatkozású táblák két önálló ösvény mentén helyezkednek el, melyek együtt vagy külön-külön is bejárható

További információk a Monori Pincefaluról 

Gyöngyöt az embernek - Péterffy András többszörös díjnyertes filmje a Monori Pincefaluról

Részletek szőlőinkről és pincéinkről

Részletek a "Legyen neked is pincéd Monoron" programról