Környékbeli látnivalók

Környékbeli látnivalók

Monor legjelentősebb vonzereje a Strázsahegyen lévő pincefalu, mintegy 1.000 borpincéjével, illetve présházzal, az Ezer pince szőlészeti és borászati tanösvénnyel, illetve a borhoz, a pincefaluhoz kapcsolódó rendezvényeivel, mint a különböző borversenyek, Orbán-napi Vigadalom és Pincefesztivál, Borvidékek Hétvégéje, Strázsahegyi Pincék Fesztiválja, Szüreti Sokadalom, Márton-napi Újbor Ünnep, Kalandozások jégvirágtól-borvirágig.

A pincefalu kapujában lévő Szent Orbán téren 1993 májusában avatták fel az egyméteres, diófából készült Orbán-szobrot (Szent Orbán a szőlőtermesztők védőszentje). A Strázsahegyi kilátóból nemcsak a pincefalu és Monor, de több környező település, sőt a budai hegyvidék is jól látható.

A 2009-ben felavatott Ezer Pince Szőlészeti és Borászati Tanösvényen játékos keretek között ismerkedhetnek meg a látogatók a hazai szőlészet es borászat alapismereteivel, a hungarikum szőlőfajtákkal, a Monori Pincefalu természeti és épített értékeivel. A könnyű séta egy borkóstolással egybekötött programmal tartalmas élményt kínál

Zömében a 20. század elején készültek el a városkép napjainkig is meghatározó középületei,
mint a Bíróság és a Vigadó, valamint a köztük lévő épületek. Hangulatos találkozóhely a megújult Főtér szökőkútjaival és a néhány éve sétálóutcává alakított, padokkal, virágládákkal díszített Petőfi utca, ahol vendéglátóhelyek, üzletek találhatóak.

Monor viszonylag kevés műemléke országosan és helyileg védett, ezekhez tartoznak a templomok (a református nagytemplom mai formáját 1882-ben nyerte el, a katolikus templom 1806-ban épült, 1939-ben készült el a magyaros stílusú evangélikus templom), a Vigadó, a Városháza, Bíróság épületei.

 

Természetvédelmi terület a Forrás és környéke, (amely kb. 15 hektár, a Gera-kert, a Város köz- és központi parkjai).

A várost övező erdők és rétek túrázási lehetőséget biztosítanak, a számos sportolási lehetőség mellett a város határában egy nemzetközi előírásoknak megfelelő 6 lyukú golfpálya is található. A város uszodájában az úszó- és tanmedencék mellett egy 10 személyes szauna, masszázsszoba és szolárium is a vendégek rendelkezésére áll.

A városban három, összesen mintegy 100 férőhellyel rendelkező szálláshely (hotel, fogadó, panzió) várja az ide érkezőket.
Monoron található Közép-Európa legnagyobb nádfedeles szállodája, a Nyerges Hotel 32 szobával es 82 férőhellyel, étteremmel, termálfürdő részleggel, lovaglási lehetőséggel rendelkezik. A Vasad és Monor között található Nádas Pihenőparkban fogadó, étterem, horgásztó és kalandpark is várja a vendégeket.
Monoron számos vendéglátóhely - étterem és cukrászda - található, amelyek elsősorban helyi igényeket elégítenek ki jó minőségben és kedvező áron.

Bővebb információ: Monor - bemutatkozó füzet