KultPince Blog

Kedves Olvasó, aki megtiszteltél minket azzal, hogy a portálunkra - mondhatnánk úgy is , hogy virtuális portánkra - benéztél, kérünk, időzz el közöttünk kis ideig.
Érdekességeket szeretnénk itt Neked elmesélni. Nem csak magunkról, arról, ami velünk és általunk a közvetlen közelben megtörténik, hanem tágabb környezetünk hozzánk kapcsolódó napi dolgairól is. A máig megőrzött hagyományokról - hogy tovább adhassuk. A közelünkben könnyen elérhető közösségi eseményekről - hogy lásd, milyen színes és gazdag ez a kis világ is.
Örülünk ha olvasol minket itt - annak még inkább, ha a valóságban is vendégül láthatunk.2017.07.29

Bor, dúrban és mollban - előszó

Fülledt nyári estéken az ember a legritkább esetben szokott Proustot vagy Kafkát olvasni. Kékharisnya, vagy megszállott tudós legyen a talpán, akinek, ha nyáréjszakán a nyitott ablakon át szellő libben a szobájába, ami megtáncoltatja a függönyt, és az érintése maga a simogatás, akkor arról neki csakis a világirodalom remekei jutnak eszébe.

Részletek »

Nyúlvacsora a szőlőskertben

2017.07.25

Nyúlvacsora a szőlőskertben

Manapság már nemigen látni a szőlősorok közt, vagy a hiányzó tőkék helyén vetett, palántázott zöldségnövényeket. Ámbár lehetséges, hogy vannak ott répák, paradicsomfák, tökök még mindig, csak épp a fényképeken nem látszanak, mert azok mindig simára horolt-gereblyézett pásztákat mutatnak.
Az a történet azonban, amit Csilló Mihály kántortól ismerhetünk, még azokban az időkben játszódott a pilisi szőlőkben, amikor a monori Strázsahegyen ugyancsak nem számított ritkaságnak, hogy levesbe valót is termeltek a pincék környékén.

Részletek »

Amikor Illés Jakab Annát kergeti

2017.07.17

Amikor Illés Jakab Annát kergeti

Attól függ, honnan nézzük: egyesek szerint manapság nem nyári munkában, inkább látnivalókban gazdag hónap a július, mert aki csak teheti, utazik, világot lát. Ha messzebbre nem, legalább a közelbe kirándul, útközben azonban neki is jut látnivaló bőven: a természet ebben a hónapban sem fukarkodik a látvánnyal. Gyümölcsöskertekben nyújtózó, hajladozói munkások, a távolban a kombájn, a gabonaszállító teherautók füstje és pora, a közeli kanyarban hatalmas szalmabála-gurigákat cipelő traktor.... Ez már a július munkásabb oldalát is mutatja, azok hétköznapjait, akik szemlélődni majd csak később érnek rá.
Valami azonban már nincs jelen a nyár közepének ebben a sokszínű hónapjában: a babonaság. Nem is hiányolja senki.

Részletek »

KultPince Programajánló

Feliratkozom