KultPince Blog

Kedves Olvasó, aki megtiszteltél minket azzal, hogy a portálunkra - mondhatnánk úgy is , hogy virtuális portánkra - benéztél, kérünk, időzz el közöttünk kis ideig.
Érdekességeket szeretnénk itt Neked elmesélni. Nem csak magunkról, arról, ami velünk és általunk a közvetlen közelben megtörténik, hanem tágabb környezetünk hozzánk kapcsolódó napi dolgairól is. A máig megőrzött hagyományokról - hogy tovább adhassuk. A közelünkben könnyen elérhető közösségi eseményekről - hogy lásd, milyen színes és gazdag ez a kis világ is.
Örülünk ha olvasol minket itt - annak még inkább, ha a valóságban is vendégül láthatunk.Bor, dúrban és mollban - 6. rész - Lecsó, tejföllel, kolbásszal és meglepetéssel

2017.09.11

Bor, dúrban és mollban - 6. rész - Lecsó, tejföllel, kolbásszal és meglepetéssel

Kissé kótyagosan, de macskajaj nélkül ébredtek. 
Aludtak volna még mindketten, de egy kismotor olyan zajt csapott éppen Möszjő kertjének kapubejáratánál, akár egy szekérderéknyi vekker. János valóságos szentségtörésnek érezte a hangját, nem csak az előző este még halványan felködlő hangulata miatt, de a hegy kora reggeli, kék csendjétől is idegen volt a gép zaja.
- Ez Kaláris lesz – világosította fel nyújtózkodás közben vendégét Möszjő, akinek hamar letörlődött az arcáról a durva ébresztő keltette méltatlankodás, amikor az is kiderült, hogy Kaláris a szomszéd pince tulajdonosa, akinek önként vállalt, mondhatni baráti feladata a Möszjő feletti anyáskodás. Eredetileg Klárinak hívják, a francia ragasztotta rá a Kaláris becenevet, lévén, hogy az asszony szinte rajongással viseltetik a gyöngyök iránt. Ám nem csak rajong, hanem műveli is a gyöngyfűzést, kézművesek részvételével rendezett környékbeli esemény egy sem múlhat el nélküle.

Részletek »

Bor, dúrban és mollban - 5.rész - Egy francia, gitárral és vörösborral

2017.09.05

Bor, dúrban és mollban - 5.rész - Egy francia, gitárral és vörösborral

Ballagott János a levelek legkülönfélébb zöld színeit magukra öltő szőlősorok között, és egy idő után úgy érezte, mintha az itt folyamatosan mozgó, hol éppen csak fuvallattá, hol szellővé, hol meg kissé erőteljesebb széllé változó levegő kiszellőztetne belőle minden gondolatot. Az emlékeket ugyanúgy, mint a boldogság megtalálásának iménti szándékát.
Itt - ott férfiakkal találkozott, akik megemelték a kalapjukat, vagy biccentettek, miközben köszöntötték, aztán folytatták a dolgukat. Egyszer mintha még a vékonylábú lány alakját is látta volna elsuhanni egy pincehát mögött, aki a vonatra felszálltában olyan kedvesen visszaintegetett neki.

Részletek »

Bor, dúrban és mollban - 4. rész - Jobbra, balra hármas út

2017.08.30

Bor, dúrban és mollban - 4. rész - Jobbra, balra hármas út

A másnap reggel olyan hirtelen jött el, mintha kimaradt volna az éjszaka, és az este sötétjét mindjárt a hajnali derengése váltotta volna fel.
A panzió keskeny ablaka épp keletre nézett. A virágos függönyön átszűrődött a fény, szalagjaiban táncoltak a porszemek, köztük tán olyan mikroorganizmusok is, amiket egyébként csak mikroszkóppal látni.
János addig bámulta ezt a bohókás fényjátékot, amíg el nem kezdett káprázni a szeme. Akkor kiült az ágy szélére, megropogtatta a derekát, és mindjárt el is ámult, hogyhogy nem hallja azokat az apró roppanásokat, amik ezt a reggeli mozdulatsort törvényszerűen kísérni szokták. A derékalj simult volna hozzá ennyire tökéletesen az éjjel? Vagy az álma volt a szokottnál nyugodtabb, pihentetőbb?

Részletek »

Bor, dúrban és mollban - 3.rész - A glaszékesztyűtől a lányszöktetésig

2017.08.19

Bor, dúrban és mollban - 3.rész - A glaszékesztyűtől a lányszöktetésig

Miközben a hangos, virágokkal és palackokkal hadonászó, az út szélére húzódott taxiba is be- be- integető lakodalmas menet elvonult mellettük, a két férfi kedve érezhetően élénkebb lett. Már nem ülte meg a kocsi belsejét az a melankólia, amit János emlékei bocsátottak köréjük, kesernyés cigarettafüstként. A taxis oldalán lehúzott ablakon beáradó vidámság kihessegette a régi szomorúságot.

Részletek »

KultPince Programajánló

Feliratkozom