KultPince Blog

Kedves Olvasó, aki megtiszteltél minket azzal, hogy a portálunkra - mondhatnánk úgy is , hogy virtuális portánkra - benéztél, kérünk, időzz el közöttünk kis ideig.
Érdekességeket szeretnénk itt Neked elmesélni. Nem csak magunkról, arról, ami velünk és általunk a közvetlen közelben megtörténik, hanem tágabb környezetünk hozzánk kapcsolódó napi dolgairól is. A máig megőrzött hagyományokról - hogy tovább adhassuk. A közelünkben könnyen elérhető közösségi eseményekről - hogy lásd, milyen színes és gazdag ez a kis világ is.
Örülünk ha olvasol minket itt - annak még inkább, ha a valóságban is vendégül láthatunk.Bor, dúrban és mollban -8. rész - Reggel, az avignoni híd körül

2017.09.25

Bor, dúrban és mollban -8. rész - Reggel, az avignoni híd körül

A zsalugátert belülről lehetett bereteszelni, de a réseit, miként az ablakszárnyakat is, éjszakára nyitva hagyták. A levegő, ha nem is egészen akadálytalanul, de kellemes, hűs fuvallatokkal árasztotta el a kis szobát, ahol János és Möszjő a maguk számára is szokatlan csendben aludtak. Horkolni ugyan egyikük sem horkolt soha, de a viszontagságosabb, megterhelőbb napokat követő éjszakák hajnalain a földre rugdalt lepedők, a huzatukból kiforgatott takarók, az ágyak alá keveredett kispárnák láttán sejtették, hogy zaklatott volt az álmuk is. Hogy hangok is jártak ezzel, kiabálások, nyögések, jajok, arra is elég nagy biztonsággal mertek volna fogadni.

Részletek »

Bor, dúrban és mollban 7. - Mozi és valóság

2017.09.18

Bor, dúrban és mollban 7. - Mozi és valóság

A lecsót épp úgy készítették el, ahogyan a nagydarab ember a piacon elmesélte a receptjét. 
Kiadós ebéd volt, utána már csak ahhoz volt erejük, hogy kiüljenek a lugasba poharazgatni, beszélgetni. A nyárvégi forróságot itt fent a hegyen néhány fokkal kevésbé melegnek érezhették, mint lent a városban élők. A rengeteg lomb nem csak a fényt szűrte meg, de mintha rendkívül jó kapcsolatban állt volna a szellőkkel is, szinte szünet nélkül járatta a levegőt egy láthatatlan ventilátor.

Részletek »

Bor, dúrban és mollban - 6. rész - Lecsó, tejföllel, kolbásszal és meglepetéssel

2017.09.11

Bor, dúrban és mollban - 6. rész - Lecsó, tejföllel, kolbásszal és meglepetéssel

Kissé kótyagosan, de macskajaj nélkül ébredtek. 
Aludtak volna még mindketten, de egy kismotor olyan zajt csapott éppen Möszjő kertjének kapubejáratánál, akár egy szekérderéknyi vekker. János valóságos szentségtörésnek érezte a hangját, nem csak az előző este még halványan felködlő hangulata miatt, de a hegy kora reggeli, kék csendjétől is idegen volt a gép zaja.
- Ez Kaláris lesz – világosította fel nyújtózkodás közben vendégét Möszjő, akinek hamar letörlődött az arcáról a durva ébresztő keltette méltatlankodás, amikor az is kiderült, hogy Kaláris a szomszéd pince tulajdonosa, akinek önként vállalt, mondhatni baráti feladata a Möszjő feletti anyáskodás. Eredetileg Klárinak hívják, a francia ragasztotta rá a Kaláris becenevet, lévén, hogy az asszony szinte rajongással viseltetik a gyöngyök iránt. Ám nem csak rajong, hanem műveli is a gyöngyfűzést, kézművesek részvételével rendezett környékbeli esemény egy sem múlhat el nélküle.

Részletek »

Bor, dúrban és mollban - 5.rész - Egy francia, gitárral és vörösborral

2017.09.05

Bor, dúrban és mollban - 5.rész - Egy francia, gitárral és vörösborral

Ballagott János a levelek legkülönfélébb zöld színeit magukra öltő szőlősorok között, és egy idő után úgy érezte, mintha az itt folyamatosan mozgó, hol éppen csak fuvallattá, hol szellővé, hol meg kissé erőteljesebb széllé változó levegő kiszellőztetne belőle minden gondolatot. Az emlékeket ugyanúgy, mint a boldogság megtalálásának iménti szándékát.
Itt - ott férfiakkal találkozott, akik megemelték a kalapjukat, vagy biccentettek, miközben köszöntötték, aztán folytatták a dolgukat. Egyszer mintha még a vékonylábú lány alakját is látta volna elsuhanni egy pincehát mögött, aki a vonatra felszálltában olyan kedvesen visszaintegetett neki.

Részletek »

KultPince Programajánló

Feliratkozom