KultPince Blog

Kedves Olvasó, aki megtiszteltél minket azzal, hogy a portálunkra - mondhatnánk úgy is , hogy virtuális portánkra - benéztél, kérünk, időzz el közöttünk kis ideig.
Érdekességeket szeretnénk itt Neked elmesélni. Nem csak magunkról, arról, ami velünk és általunk a közvetlen közelben megtörténik, hanem tágabb környezetünk hozzánk kapcsolódó napi dolgairól is. A máig megőrzött hagyományokról - hogy tovább adhassuk. A közelünkben könnyen elérhető közösségi eseményekről - hogy lásd, milyen színes és gazdag ez a kis világ is.
Örülünk ha olvasol minket itt - annak még inkább, ha a valóságban is vendégül láthatunk.Forró napok, kalapos idők járnak

2017.06.29

Forró napok, kalapos idők járnak

Aki mostanában a Strázsahegyre ballag, legyen bár kora reggel, vagy késő délután – a délidőt amiatt nem emlegetjük, mert forró nyarakon nemigen akad ember, aki nyakába venné a gyalogutakat – azt nemigen látni fedetlen fővel. A Napnak minden napszakban van annyi ereje ilyenkor, hogy védekezni kelljen a sugaraitól.
Így volt ez régen is, manapság azonban sokkal könnyebb bármilyen alkalmatos fejfedőt fellelni az előszobában, a fogason, netán a szekrényben. Szalmakalap, vászonkalap, ellenzős sapka, ez utóbbi akár sokféle színben is – mindenütt kéznél van. Épp csak fel kell illesztenünk a fejünkre, és már indulhatunk is.

Részletek »

A szőlőlevél átváltozása vitaminbombává: a tőtike

2017.06.24

A szőlőlevél átváltozása vitaminbombává: a tőtike

A szőlőlevél a legszebb virágokkal is felveszi a versenyt, ha arról van szó, hogy hányféle művészeti ág képviselőit ihlette már alkotásra. 
Készültek róla festmények, fotók, formáltak belőle hollóházi és herendi porcelánokat, bonboniert, mokkáskészletet, tálkát. Kovácsolt vasból is kikalapáltak szőlőlevélmintás italtartót, de remekmívű kerámia szettek is megörökítik szép, kecses formáját. Akad kézműves az interneten, aki az égerfából kézzel faragott szőlőleveleit – amelyeknek a fonákjára kívánság szerinti idézeteket is farag- úgy nevezi: szőlőlevél-szerelem.

Részletek »

Vivát az indulóknak!

2017.06.07

Vivát az indulóknak!

Ballagások ideje van. Búcsúzásoké, amelyeket azonban izgalom, öröm és várakozás leng körül. Hiszen új utak nyílnak innen, ezekre pedig feltarisznyázzák az embert, jó tanácsokkal útravaló, hamuban sült pogácsával.
A Strázsahegy is hangosabb ilyenkor, fiatal hangok szállnak a pincehátak felett. Mondanánk, hogy divatba jött a banketteket megint a szőlőhegyen, a családi vagy a vendégfogadó pincékben tartani. Az igazság azonban az, hogy ki sem ment a divatból- csak épp nem bankettnek, hanem pincebulinak hívják.

Részletek »

A kivételes pünkösdi király

2017.06.03

A kivételes pünkösdi király

A pünkösdi rózsa még mindig divatos virágnak számít, a pünkösdi királyválasztás azonban már rég bevonult a hagyományok emléktárába.
Pedig a szomszédunkban, Pilisen, nevezetes pünkösdi mulatságokat rendeztek. Egy közülük még arra is méltónak bizonyult, hogy bekerüljön nem csak a helytörténeti krónikába, hanem egy korabeli írónő, Vay Sarolta - akinek rendkívüli életútjáról viszont egy kortárs írónk, Rakovszki Zsuzsa írt lebilincselő regényt- révén részletes beszámoló is született a rendkívüli eseményről.

Részletek »

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

KultPince Programajánló

Feliratkozom