KultPince Blog

Kedves Olvasó, aki megtiszteltél minket azzal, hogy a portálunkra - mondhatnánk úgy is , hogy virtuális portánkra - benéztél, kérünk, időzz el közöttünk kis ideig.
Érdekességeket szeretnénk itt Neked elmesélni. Nem csak magunkról, arról, ami velünk és általunk a közvetlen közelben megtörténik, hanem tágabb környezetünk hozzánk kapcsolódó napi dolgairól is. A máig megőrzött hagyományokról - hogy tovább adhassuk. A közelünkben könnyen elérhető közösségi eseményekről - hogy lásd, milyen színes és gazdag ez a kis világ is.
Örülünk ha olvasol minket itt - annak még inkább, ha a valóságban is vendégül láthatunk.Bor, dúrban és mollban 11. rész - Cselszövés, fodormentákkal

2017.10.16

Bor, dúrban és mollban 11. rész - Cselszövés, fodormentákkal

A KultPince asztalai körül társalgásba és tüsténkedésbe merült nőknek fel sem tűnt, hogy kettővel kevesebben lettek a helyiségben, János és a fiatal Johanna pedig, amint kiléptek az ajtón, éppen azt tették, amit minden valamirevaló mesében szokásos: mentek, mendegéltek, amíg egy vadszőlővel befuttatott kis házhoz nem értek.
A mendegélés jó sokáig tartott. Nem beszéltek, csak poroszkáltak némán egymás mellett, mint két öreg katona, akik már annyit meneteltek együtt, hogy elfogyott minden mondanivalójuk. Jánosnak rémlett közben, hogy valahol a Forrás dűlőben járhatnak. Mély árkok szegték itt az utat, fapallók és vashidak vezettek az élősövényből, deszkákból, vasrácsokból, néhol csak drótból létrehozott kerítések mögé, ahol főleg aprócska házak, de itt-ott valóságos erődítmények álltak.

Részletek »

Bor, dúrban és mollban 12. - „Ki is nyíltak egyenkint...”

2017.10.16

Bor, dúrban és mollban 12. - „Ki is nyíltak egyenkint...”

Alkonyodott. A szőlősorok alján sötét felhők kóvályogtak, mögülük kivöröslött a lemenő nap.
Möszjő ölében gitár, Kaláris előtt vörösborral félig telt üvegkancsó, üres pohár. János fülében még mindig ott volt a délelőtti, ki nem énekelt dal, most kezdte el zümmögni, Möszjő pedig – mert ő is ismerte, hogyne ismerte volna – csatlakozott hozzá. A gitár két meleg baritont kísért, ám amikor Kaláris a szopránjával ugyancsak bekapcsolódott, a férfiak rájöttek, hogy neki való ez a dal, nem nekik. El is hallgattak, így csak az asszony hangja mesélt a kiskertről, amit beültetett rózsa-szekfű-liliom és rezedával, amik persze „ki is nyíltak egyenkint”, s hogy „el szeretné adni mind, de most mindjárt”.

Részletek »

Bor, dúrban és mollban 10. - Szőlőskertek, szappanvirágok, gráciák

2017.10.10

Bor, dúrban és mollban 10. - Szőlőskertek, szappanvirágok, gráciák

Az elmúlt napokban hol egyedül, hol Möszjő társaságában járta János a szőlőhegyet. Többnyire késő délután indult, amikor már nem volt túl meleg, és vagy a szélesebb kocsiutak porában gyalogolt – szabályos kis utcák alakultak itt az eltelt évtizedek során, amelyek újabban utcatáblákat is kaptak, rajtuk az eligazodást segítő, vagy magához a szőlőhöz, vagy az errefelé is szépen termő gyümölcsfákhoz, bokrokhoz kapcsolódó nevekkel - vagy betért a szőlősorok közti keskeny dűlőutakra, és élvezte a látványt, a csendet, a levelek finom remegését, a madárlábak és a csigák araszolásának nyomait a púder finomságú, halványszürke porban.

Részletek »

Bor, dúrban és mollban - 9.rész - Öreg országutak, szerelmes árnyékok

2017.10.02

Bor, dúrban és mollban - 9.rész - Öreg országutak, szerelmes árnyékok

Attól a két szócskától - „beszélnünk kell” - tele lett a levegő feszültséggel. A nap hátralévő része pedig újabb feszültségeket, nyugtalanságot, változásokat ígért. Volt ebben valami félelmet keltő, egyszersmind örömteli is. Ha kibillen az ember élete a megszokott nyomvonalból, az aggodalommal jár: rossz vagy jó következik vajon? De benne van az izgalom jó érzésének pezsgése is: mostantól változnak a dolgok.

Részletek »

KultPince Programajánló

Feliratkozom