KultPince Blog

Kedves Olvasó, aki megtiszteltél minket azzal, hogy a portálunkra - mondhatnánk úgy is , hogy virtuális portánkra - benéztél, kérünk, időzz el közöttünk kis ideig.
Érdekességeket szeretnénk itt Neked elmesélni. Nem csak magunkról, arról, ami velünk és általunk a közvetlen közelben megtörténik, hanem tágabb környezetünk hozzánk kapcsolódó napi dolgairól is. A máig megőrzött hagyományokról - hogy tovább adhassuk. A közelünkben könnyen elérhető közösségi eseményekről - hogy lásd, milyen színes és gazdag ez a kis világ is.
Örülünk ha olvasol minket itt - annak még inkább, ha a valóságban is vendégül láthatunk.Milyen fánk volt a költőóriás kedvence?

2018.01.31

Milyen fánk volt a költőóriás kedvence?

A fánkról újat írni már nem lehet.
De minek is kellene írni róla egyáltalán ? A fánkot inkább megsütni kell, aztán megenni, mert a fánk olyan, hogy így farsangkor magától előtolakszik az emlékezetből, s addig-addig kelleti magát, amíg az ember rászánja magát, hogy most azonnal süt belőle egy tállal, mert máskülönben tán aludni se tudna a kívánkozástól.
A fánknak receptje is annyiféle van, hogy egymás mellé rakosgatva tán az egyenlítőt is körbeérnék. De irodalma is van neki, sőt történelme, mert aki a fánkot szereti, az mindent tudni is szeretne róla.

Részletek »

Kocsonyaünnep Kajliéknál

2018.01.23

Kocsonyaünnep Kajliéknál

Szép, téli este volt, olyan, amikor a hold is lassan járja körbe a hegyet, hogy hosszabban elnézegethesse a hóba süppedt tájat. Akit ilyenkor még a pincék közt ér az este, ha jól odafigyel, hallhatja, amint a pincesípok egészen halk társalgásba kezdenek egymással a maguk nyelvén. Egyik sóhajtozva, másik fütyörészve, harmadik pöfögve, negyedik öregesen zihálva. Egész zümmögő kórus tud kialakulni ilyenkor, de persze csak az ilyesmire fogékony fülek számára.

Részletek »

Farsangkor nincs szomorú vasárnap

2018.01.16

Farsangkor nincs szomorú vasárnap

Ma már nem tartjuk kizárólagosan annak, de nem is olyan régen a farsang a párválasztás időszaka volt. Egyszersmind fontos esküvői szezon is, mivel a húsvéti böjt időszakában már tilos volt esküvőt tartani. Erre a szerepére utal az ünnepnapok elnevezése is, mint az első menyegzős vasárnap - ami a vízkereszt utáni első vasárnap volt. Vagy a vővasárnap, azaz a farsangvasárnap, amikor az ifjú férj az após kontójára fogyaszthatott az épp aktuális mulatságban.

Ezt azonban ma már csak igen kevesen tartják számon, mint ahogyan azt is, hogy a falvakban a legények szervezték a bálokat. 

Részletek »

A repülő palacsinta

2018.01.10

A repülő palacsinta

Ha Molnár Károlyné Fekete Terézia – aki az idén lenne 122 éves – valami csoda folytán megjelenne most a szőlőskertjük déli pásztájánál, hogy szemügyre vegye a tájat, ahol az élete jelentős hányadát leélte, igencsak elszomorodna. Aztán csípőre tenné a kezét, járna egyet , hogy- fenékig ürítve a keserű poharat – leltározza, mi minden hiányzik, ami az ő idejében még megvolt.

Részletek »

KultPince Programajánló

Feliratkozom