KultPince Blog

Kedves Olvasó, aki megtiszteltél minket azzal, hogy a portálunkra - mondhatnánk úgy is , hogy virtuális portánkra - benéztél, kérünk, időzz el közöttünk kis ideig.
Érdekességeket szeretnénk itt Neked elmesélni. Nem csak magunkról, arról, ami velünk és általunk a közvetlen közelben megtörténik, hanem tágabb környezetünk hozzánk kapcsolódó napi dolgairól is. A máig megőrzött hagyományokról - hogy tovább adhassuk. A közelünkben könnyen elérhető közösségi eseményekről - hogy lásd, milyen színes és gazdag ez a kis világ is.
Örülünk ha olvasol minket itt - annak még inkább, ha a valóságban is vendégül láthatunk.Farsangkor nincs szomorú vasárnap

2018.01.16

Farsangkor nincs szomorú vasárnap

Ma már nem tartjuk kizárólagosan annak, de nem is olyan régen a farsang a párválasztás időszaka volt. Egyszersmind fontos esküvői szezon is, mivel a húsvéti böjt időszakában már tilos volt esküvőt tartani. Erre a szerepére utal az ünnepnapok elnevezése is, mint az első menyegzős vasárnap - ami a vízkereszt utáni első vasárnap volt. Vagy a vővasárnap, azaz a farsangvasárnap, amikor az ifjú férj az após kontójára fogyaszthatott az épp aktuális mulatságban.

Ezt azonban ma már csak igen kevesen tartják számon, mint ahogyan azt is, hogy a falvakban a legények szervezték a bálokat. 

Részletek »

A repülő palacsinta

2018.01.10

A repülő palacsinta

Ha Molnár Károlyné Fekete Terézia – aki az idén lenne 122 éves – valami csoda folytán megjelenne most a szőlőskertjük déli pásztájánál, hogy szemügyre vegye a tájat, ahol az élete jelentős hányadát leélte, igencsak elszomorodna. Aztán csípőre tenné a kezét, járna egyet , hogy- fenékig ürítve a keserű poharat – leltározza, mi minden hiányzik, ami az ő idejében még megvolt.

Részletek »

Babáktól borokig

2018.01.03

Babáktól borokig

Régóta tudjuk már, közhelynek számít felemlegetni is, hogy ünnepekkor élményt érdemes ajándékozni, nem pedig tárgyakat. Egy közös kirándulás emléke – akár a monori pincehegyre, összekötve a barangolást egy forralt boros, forró teás, zsíroskenyeres pincelátogatással – alighanem többet ér a legelegánsabb ajándékcsomagnál is. Karácsony környékén pedig újra meg újra kiderül: ha az idő alkalmatlan is a kirándulásra éppen – bár hosszú hétvégéken egy nap a sok között mindig akad, amikor érdemes nekivágni az útnak – a mesélés, a fényképnézegetéssel egybekötött emlékidézés értékesebb időtöltés lehet a legújabb ajándékzsákmány leltároszásánál.

Részletek »

Karácsonyi kaktusz

2017.12.18

Karácsonyi kaktusz

Amióta az eszemet tudom, mindig volt karácsonyi kaktuszunk, amelyik tudta a dolgát: karácsony környékén rendre kivirágzott.
A legrégebbi ezek közül halványlila, törékeny bimbókat hozott, amik egymás után kis harangokká változtak.

Részletek »

KultPince Programajánló

Feliratkozom