KultPince Blog

Kedves Olvasó, aki megtiszteltél minket azzal, hogy a portálunkra - mondhatnánk úgy is , hogy virtuális portánkra - benéztél, kérünk, időzz el közöttünk kis ideig.
Érdekességeket szeretnénk itt Neked elmesélni. Nem csak magunkról, arról, ami velünk és általunk a közvetlen közelben megtörténik, hanem tágabb környezetünk hozzánk kapcsolódó napi dolgairól is. A máig megőrzött hagyományokról - hogy tovább adhassuk. A közelünkben könnyen elérhető közösségi eseményekről - hogy lásd, milyen színes és gazdag ez a kis világ is.
Örülünk ha olvasol minket itt - annak még inkább, ha a valóságban is vendégül láthatunk.Az ünnepet a teríték is fényesebbé teheti

2016.07.26

Az ünnepet a teríték is fényesebbé teheti

Aki járt már a monori KultPince valamelyik rendezvényén, tanúsíthatja, milyen nagy műgonddal készülnek a terítékek legyen szó akár az ünnep fényét kiemelő virágkötészeti remekekről, vagy csak egy puritánabbnak szánt összejövetel dekorációjáról. A léleknek ugyanis a kivételes eseményeken kiváltképpen, de minden más, a hétköznapokból kissé kibillenő alkalmakkor is kell az kis jó értelemben vett „parádé”.

Részletek »

Bogár Imrét is felidézi a Monori Csámborgó

2016.07.18

Bogár Imrét is felidézi a Monori Csámborgó

Amikor a KultPincében a csapatépítő játék – amit „Monori Csámborgó” néven szeretnénk egyre ismertebbé és népszerűbbé tenni, hiszen olyan jól kitaláltuk az elixírkeresés izgalmait – résztvevői kalandjaik közben betyárokkal is összefutnak, nyilván nem gondolnak arra, hogy innen nem is túl messze, és nem is olyan régen, valóságos betyárok tartották rettegésben a tanyák népét.

Részletek »

Ha a Fóti dal Monori dal lett volna...

2016.07.14

Ha a Fóti dal Monori dal lett volna...

Ha a csillagok másképpen állnak éppen akkor, az esetben Fáy András, „a nemzet mindenese” nem Fóton vett volna présházat magának, hanem a monori szőlőhegyen. Hiszen a birtoka itt volt a közelben, Gombán, ahol szívesen időzött, s ahol nem csak a munkára jutott ideje, hanem arra is, hogy a magyar szellemi élet kiválóságait lássa vendégül.

Ha valakinek a monoriak közül akkoriban eszébe jutott volna pinceszerre hívni a híres szomszédot, tán Vörösmarty sem a fóti kvaterkázás közepette írja meg híres sorait, miszerint „Fölfelé megy borban a gyöngy, jól teszi. Tőle senki e jogát el nem veszi” - hanem tán épp a KultPince elődjében. 

Részletek »

Régi menyasszonyok a szomszédból - 2.rész

2016.07.08

Régi menyasszonyok a szomszédból - 2.rész

Menyasszonyi frizurák a múltban

Legutóbb a tápió-menti menyasszonyok és vőlegények ünnepi öltözékéről meséltünk, most a menyasszonyi frizurákat vesszük sorra. Ismét az úri Babuska tájházat létrehozó Szőrfi Józsefé segítségével, akinek minden szépészeti és díszítési fortély és praktika – mivel kicsi lány kora óta szerelmese a helyi hagyományoknak – a kisujjában van.

Részletek »

KultPince Programajánló

Feliratkozom