KultPince Blog

Kedves Olvasó, aki megtiszteltél minket azzal, hogy a portálunkra - mondhatnánk úgy is , hogy virtuális portánkra - benéztél, kérünk, időzz el közöttünk kis ideig.
Érdekességeket szeretnénk itt Neked elmesélni. Nem csak magunkról, arról, ami velünk és általunk a közvetlen közelben megtörténik, hanem tágabb környezetünk hozzánk kapcsolódó napi dolgairól is. A máig megőrzött hagyományokról - hogy tovább adhassuk. A közelünkben könnyen elérhető közösségi eseményekről - hogy lásd, milyen színes és gazdag ez a kis világ is.
Örülünk ha olvasol minket itt - annak még inkább, ha a valóságban is vendégül láthatunk.Ha a Fóti dal Monori dal lett volna...

2016.07.14

Ha a Fóti dal Monori dal lett volna...

Ha a csillagok másképpen állnak éppen akkor, az esetben Fáy András, „a nemzet mindenese” nem Fóton vett volna présházat magának, hanem a monori szőlőhegyen. Hiszen a birtoka itt volt a közelben, Gombán, ahol szívesen időzött, s ahol nem csak a munkára jutott ideje, hanem arra is, hogy a magyar szellemi élet kiválóságait lássa vendégül.

Ha valakinek a monoriak közül akkoriban eszébe jutott volna pinceszerre hívni a híres szomszédot, tán Vörösmarty sem a fóti kvaterkázás közepette írja meg híres sorait, miszerint „Fölfelé megy borban a gyöngy, jól teszi. Tőle senki e jogát el nem veszi” - hanem tán épp a KultPince elődjében. 

Részletek »

Régi menyasszonyok a szomszédból - 2.rész

2016.07.08

Régi menyasszonyok a szomszédból - 2.rész

Menyasszonyi frizurák a múltban

Legutóbb a tápió-menti menyasszonyok és vőlegények ünnepi öltözékéről meséltünk, most a menyasszonyi frizurákat vesszük sorra. Ismét az úri Babuska tájházat létrehozó Szőrfi Józsefé segítségével, akinek minden szépészeti és díszítési fortély és praktika – mivel kicsi lány kora óta szerelmese a helyi hagyományoknak – a kisujjában van.

Részletek »

Fűszerkerti séta

2016.07.01

Fűszerkerti séta

Fehérboros tarator a fűszerkerti séta koronája

A Kultpince környékén is balzsamos illatot árasztanak a rozmaringbokrok, a levendulák, másféle fűszernövényekkel is találkozhat, aki nálunk vendégeskedik. Akik azonban ennél is több illatra és látványra vágynak, a közeli Gombára, a Fáy kúria mögötti Kenyeres-kertbe is el kell látogatniuk.

Részletek »

Régi menyasszonyok a szomszédból - 1.rész

2016.06.24

Régi menyasszonyok a szomszédból - 1.rész

Kacskaringós szoknyák, rakott körülkötők - esküvői ruhák a múltban

A lányok nem akartak mindig Hófehérkének vagy hercegnőnek öltözni az esküvőjükön. Vagy csak másképpen képzelték el Hófehérkét és a hercegnőket, mint manapság.
Mindenesetre itt a szomszédban, Úriban például – ahol köztudomásúlag a környék minden faluja közt a legcifrább volt a népviselet: csipkés, szalagos, sújtásos, arannyal és ezüsttel díszített - fehér volt ugyan a menyasszonyi öltözet, de a ma divatos ruhák hatalmas választékának egyik darabjára sem emlékeztet.

Részletek »

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

KultPince Programajánló

Feliratkozom