KultPince Blog

Kedves Olvasó, aki megtiszteltél minket azzal, hogy a portálunkra - mondhatnánk úgy is , hogy virtuális portánkra - benéztél, kérünk, időzz el közöttünk kis ideig.
Érdekességeket szeretnénk itt Neked elmesélni. Nem csak magunkról, arról, ami velünk és általunk a közvetlen közelben megtörténik, hanem tágabb környezetünk hozzánk kapcsolódó napi dolgairól is. A máig megőrzött hagyományokról - hogy tovább adhassuk. A közelünkben könnyen elérhető közösségi eseményekről - hogy lásd, milyen színes és gazdag ez a kis világ is.
Örülünk ha olvasol minket itt - annak még inkább, ha a valóságban is vendégül láthatunk.Juliskák napja a pincehegyen

2018.02.14

Juliskák napja a pincehegyen

A három asszony minden Julianna napon – ami tudvalévőleg február 16.-ra esik – kiballagott a pincehegyre. Akármilyen idő volt is, ők Juliannát mindig ott ünnepelték. 
Pedig megesett, hogy azon a napon hideg szél csapkodta a havas esőt, olyan vadul, hogy alig bírta elkapkodni az arcát előle, aki az utcára merészkedett, mert mintha jeges ostorral kergették volna. Akkor az egyszer összeadták rá a pénzt, és taxit hívtak, de nem hagyták ki a közös ünneplést.

Részletek »

Utakról, sünökről, fánkokról

2018.02.05

Utakról, sünökről, fánkokról

A Strázsahegy dűlőútjain fel-feltünedeznek néha a kocogók, a komótosan gyaloglók, a sétálók, akik nem pinceszerre tartanak, hanem úgy gondolják, ha már az egészségükre mozgással is vigyáznak, célszerűbb azt a tiszta, friss levegőjű hegyen lebonyolítani, mint a város utcáin.

Újabban Péter is közéjük tartozik, aki már az első alkalommal sem értette, hogy nem jutott eddig eszébe, hogy a sportpályán a futóknak kijelölt útvonal helyett olyan helyen frissítse fel a tüdejét és az izmait, ahol a szemének is jut látvány, élvezet, és a gondolatai sem a szokásos malomban járnak, kalandozhatnak akár százfelé.

Részletek »

Milyen fánk volt a költőóriás kedvence?

2018.01.31

Milyen fánk volt a költőóriás kedvence?

A fánkról újat írni már nem lehet.
De minek is kellene írni róla egyáltalán ? A fánkot inkább megsütni kell, aztán megenni, mert a fánk olyan, hogy így farsangkor magától előtolakszik az emlékezetből, s addig-addig kelleti magát, amíg az ember rászánja magát, hogy most azonnal süt belőle egy tállal, mert máskülönben tán aludni se tudna a kívánkozástól.
A fánknak receptje is annyiféle van, hogy egymás mellé rakosgatva tán az egyenlítőt is körbeérnék. De irodalma is van neki, sőt történelme, mert aki a fánkot szereti, az mindent tudni is szeretne róla.

Részletek »

Kocsonyaünnep Kajliéknál

2018.01.23

Kocsonyaünnep Kajliéknál

Szép, téli este volt, olyan, amikor a hold is lassan járja körbe a hegyet, hogy hosszabban elnézegethesse a hóba süppedt tájat. Akit ilyenkor még a pincék közt ér az este, ha jól odafigyel, hallhatja, amint a pincesípok egészen halk társalgásba kezdenek egymással a maguk nyelvén. Egyik sóhajtozva, másik fütyörészve, harmadik pöfögve, negyedik öregesen zihálva. Egész zümmögő kórus tud kialakulni ilyenkor, de persze csak az ilyesmire fogékony fülek számára.

Részletek »

KultPince Programajánló

Feliratkozom