KultPince Blog

Kedves Olvasó, aki megtiszteltél minket azzal, hogy a portálunkra - mondhatnánk úgy is , hogy virtuális portánkra - benéztél, kérünk, időzz el közöttünk kis ideig.
Érdekességeket szeretnénk itt Neked elmesélni. Nem csak magunkról, arról, ami velünk és általunk a közvetlen közelben megtörténik, hanem tágabb környezetünk hozzánk kapcsolódó napi dolgairól is. A máig megőrzött hagyományokról - hogy tovább adhassuk. A közelünkben könnyen elérhető közösségi eseményekről - hogy lásd, milyen színes és gazdag ez a kis világ is.
Örülünk ha olvasol minket itt - annak még inkább, ha a valóságban is vendégül láthatunk.Februári hótakaró

2018.02.28

Februári hótakaró

A februártól még nem lehet éppen zokon venni, ha hóval teríti be a tájat, de mert pár nap múlva esedékes a tavasz hivatalos beköszöntése, ilyenkor a téli szigornak már senki sem örül.
Azoknak, akiknek egyébként semmi közük hozzá ezer okuk van az időjárást szidni. Hát még a kertésznek! – írja Karel Capek A szenvedelmes kertész című könyvében, és ez esetben a „kertész” alatt a szőlészt is nyugodtan érhetjük.

Részletek »

Hegyek, völgyek, szőlők, világok

2018.02.22

Hegyek, völgyek, szőlők, világok

Nevezetesebb névnapokon mindig népesebb a pincehegy. Február zsúfolva van ilyen napokkal, amikor, ha nem is éppen pinceszeren ünneplik a jeles napot, borért mindig kiszalad valamelyik férfiember a családból, aki aztán a demizsonnal a kezében be is köszön ide-oda, ha a szomszédságban mozgolódást tapasztal.
A nyári névnapok többnyire a hegyen zajlanak, a téliek már ritkábban, de a névnapot meg kell ünnepelni – tartja a szokás. Így volt ez azelőtt is amikor :

Részletek »

Juliskák napja a pincehegyen

2018.02.14

Juliskák napja a pincehegyen

A három asszony minden Julianna napon – ami tudvalévőleg február 16.-ra esik – kiballagott a pincehegyre. Akármilyen idő volt is, ők Juliannát mindig ott ünnepelték. 
Pedig megesett, hogy azon a napon hideg szél csapkodta a havas esőt, olyan vadul, hogy alig bírta elkapkodni az arcát előle, aki az utcára merészkedett, mert mintha jeges ostorral kergették volna. Akkor az egyszer összeadták rá a pénzt, és taxit hívtak, de nem hagyták ki a közös ünneplést.

Részletek »

Utakról, sünökről, fánkokról

2018.02.05

Utakról, sünökről, fánkokról

A Strázsahegy dűlőútjain fel-feltünedeznek néha a kocogók, a komótosan gyaloglók, a sétálók, akik nem pinceszerre tartanak, hanem úgy gondolják, ha már az egészségükre mozgással is vigyáznak, célszerűbb azt a tiszta, friss levegőjű hegyen lebonyolítani, mint a város utcáin.

Újabban Péter is közéjük tartozik, aki már az első alkalommal sem értette, hogy nem jutott eddig eszébe, hogy a sportpályán a futóknak kijelölt útvonal helyett olyan helyen frissítse fel a tüdejét és az izmait, ahol a szemének is jut látvány, élvezet, és a gondolatai sem a szokásos malomban járnak, kalandozhatnak akár százfelé.

Részletek »

KultPince Programajánló

Feliratkozom