KultPince Blog

Kedves Olvasó, aki megtiszteltél minket azzal, hogy a portálunkra - mondhatnánk úgy is , hogy virtuális portánkra - benéztél, kérünk, időzz el közöttünk kis ideig.
Érdekességeket szeretnénk itt Neked elmesélni. Nem csak magunkról, arról, ami velünk és általunk a közvetlen közelben megtörténik, hanem tágabb környezetünk hozzánk kapcsolódó napi dolgairól is. A máig megőrzött hagyományokról - hogy tovább adhassuk. A közelünkben könnyen elérhető közösségi eseményekről - hogy lásd, milyen színes és gazdag ez a kis világ is.
Örülünk ha olvasol minket itt - annak még inkább, ha a valóságban is vendégül láthatunk.



A tél a pálinkák aranykora

2016.11.28

A tél a pálinkák aranykora

Hideg reggelekre ébredünk, ilyenkor jön el az igazi szezonja a pálinkáknak.
A strázsahegyi pincékben – a KultPincében pedig kiváltképpen - ugyan egyéb alkalmakkor is jólesik az egyre kifinomultabb szakértelem által előállított italokat kóstolgatni, de a téli hidegekkel érkezik el a pálinka aranykora is.
 Disznóölést nem lehet a hajnali gyomorerősítő nélkül elkezdeni, de a tor egyéb időpontjaiban is kiválóan szolgál az emésztés folyamatainak serkentőjéül a pálinka, ez köztudott.

Részletek »

Cifraszűr az eresz alatt, lovag a kosárban

2016.11.23

Cifraszűr az eresz alatt, lovag a kosárban

A KultPincében csak boldog párok fordulnak meg. Olyan menyasszonyok és vőlegények, akik igen nagy eséllyel éppen az igazival való találkozásukat és egybekelésüket ünneplik. 
Pompás toalettek, ünneplő ruhák feszülnek ilyen alkalmakkor az ifjú pár és a násznép tagjain is. Különösen a menyasszonynak fontos, hogy ilyenkor tündérkirálynőként tündököljön, és ez annyira általánosnak mondható, hogy a minap egészen meglepődtünk, amikor a monori kézműves alkotók frissen megnyílt karácsonyi kiállításán felfedeztünk egy egyszerű, szerénynek mondható paraszti viseletet, amiről kiderült, hogy az bizony a kézműves klub egyik tagjának menyasszonyi viselete volt.

Részletek »

A pecsenye és a sült kolbász illata

2016.11.16

A pecsenye és a sült kolbász illata

A szaglás nem csupán az állatoknak létfontosságú. - az ember számára is alapvető élettani működés. Szaglás hiányában nem tudjuk felismerni a veszélyes , például romlott, ételeket, nem veszünk idejében észre egyes vészhelyzeteket, netán egy kezdődő tűz füstjét – írja a szakirodalom. Arról bezzeg egy szót sem ejt, micsoda gyönyörűségekről maradnánk le, ha nem érezhetnénk, mondjuk, pecsenyeillatot. Vagy a sülő kolbász illatát, ami – bár ezt a csokoládéval szokták együtt emlegetni – tapasztalt hozzáértők szerint képes legalább annyi örömszerző endorfin felszabadítására, mint a legfinomabb belga praliné.

Részletek »

Szárma, dalma, geluska, meg a többiek

2016.11.08

Szárma, dalma, geluska, meg a többiek

A káposztás ételeknek nincs szezonjuk, bármelyik változatuk bármikor asztalra adható. Két eseményt azonban semmiképpen nem lehet elképzelni nélküle: a hagyományos lakodalmi vacsorát és a disznótort. 
Az utóbbi alkalommal előállított töltött káposztának külön neve is van: torosnak hívják. Aki rendelkezik némi képzelőerővel, annak szeme előtt most megjelenik vagy egy fazék, vagy egy öblös tál, telis-tele az egyik legfinomabb étellel, ami káposztából csak készíthető, és elégedetten sóhajtja. Isten áldja a kitalálóját.

Részletek »

KultPince Programajánló

Feliratkozom