KultPince Blog

Kedves Olvasó, aki megtiszteltél minket azzal, hogy a portálunkra - mondhatnánk úgy is , hogy virtuális portánkra - benéztél, kérünk, időzz el közöttünk kis ideig.
Érdekességeket szeretnénk itt Neked elmesélni. Nem csak magunkról, arról, ami velünk és általunk a közvetlen közelben megtörténik, hanem tágabb környezetünk hozzánk kapcsolódó napi dolgairól is. A máig megőrzött hagyományokról - hogy tovább adhassuk. A közelünkben könnyen elérhető közösségi eseményekről - hogy lásd, milyen színes és gazdag ez a kis világ is.
Örülünk ha olvasol minket itt - annak még inkább, ha a valóságban is vendégül láthatunk.



Cifraszűr az eresz alatt, lovag a kosárban

2016.11.23

Cifraszűr az eresz alatt, lovag a kosárban

A KultPincében csak boldog párok fordulnak meg. Olyan menyasszonyok és vőlegények, akik igen nagy eséllyel éppen az igazival való találkozásukat és egybekelésüket ünneplik. 
Pompás toalettek, ünneplő ruhák feszülnek ilyen alkalmakkor az ifjú pár és a násznép tagjain is. Különösen a menyasszonynak fontos, hogy ilyenkor tündérkirálynőként tündököljön, és ez annyira általánosnak mondható, hogy a minap egészen meglepődtünk, amikor a monori kézműves alkotók frissen megnyílt karácsonyi kiállításán felfedeztünk egy egyszerű, szerénynek mondható paraszti viseletet, amiről kiderült, hogy az bizony a kézműves klub egyik tagjának menyasszonyi viselete volt.

Részletek »

A pecsenye és a sült kolbász illata

2016.11.16

A pecsenye és a sült kolbász illata

A szaglás nem csupán az állatoknak létfontosságú. - az ember számára is alapvető élettani működés. Szaglás hiányában nem tudjuk felismerni a veszélyes , például romlott, ételeket, nem veszünk idejében észre egyes vészhelyzeteket, netán egy kezdődő tűz füstjét – írja a szakirodalom. Arról bezzeg egy szót sem ejt, micsoda gyönyörűségekről maradnánk le, ha nem érezhetnénk, mondjuk, pecsenyeillatot. Vagy a sülő kolbász illatát, ami – bár ezt a csokoládéval szokták együtt emlegetni – tapasztalt hozzáértők szerint képes legalább annyi örömszerző endorfin felszabadítására, mint a legfinomabb belga praliné.

Részletek »

Szárma, dalma, geluska, meg a többiek

2016.11.08

Szárma, dalma, geluska, meg a többiek

A káposztás ételeknek nincs szezonjuk, bármelyik változatuk bármikor asztalra adható. Két eseményt azonban semmiképpen nem lehet elképzelni nélküle: a hagyományos lakodalmi vacsorát és a disznótort. 
Az utóbbi alkalommal előállított töltött káposztának külön neve is van: torosnak hívják. Aki rendelkezik némi képzelőerővel, annak szeme előtt most megjelenik vagy egy fazék, vagy egy öblös tál, telis-tele az egyik legfinomabb étellel, ami káposztából csak készíthető, és elégedetten sóhajtja. Isten áldja a kitalálóját.

Részletek »

Fadíszítők

2016.11.03

Fadíszítők

Szeretünk fákat díszítgetni.
Voltak idők és helyek példának okáért, amikor és ahol a lakodalmas menetek nem létezhettek örömfa nélkül. Ez az örömfa ajándékokkal volt teleaggatva, kendőkkel, pántlikákkal, amiket majd az új asszony feladata volt a lagzi éjszakájának hajnalán kiosztani a nagy nap legfontosabb közreműködői közt. A legelső természetesen, nyilván nem véletlenül, az anyós volt.

Részletek »

KultPince Programajánló

Feliratkozom