KultPince Blog

Kedves Olvasó, aki megtiszteltél minket azzal, hogy a portálunkra - mondhatnánk úgy is , hogy virtuális portánkra - benéztél, kérünk, időzz el közöttünk kis ideig.
Érdekességeket szeretnénk itt Neked elmesélni. Nem csak magunkról, arról, ami velünk és általunk a közvetlen közelben megtörténik, hanem tágabb környezetünk hozzánk kapcsolódó napi dolgairól is. A máig megőrzött hagyományokról - hogy tovább adhassuk. A közelünkben könnyen elérhető közösségi eseményekről - hogy lásd, milyen színes és gazdag ez a kis világ is.
Örülünk ha olvasol minket itt - annak még inkább, ha a valóságban is vendégül láthatunk.Játékos babonaságaink, Krúdy ajánlásával

2016.12.29

Játékos babonaságaink, Krúdy ajánlásával

„A babona vén, évszázados fája minden népnél megtalálható. Még korunkban is lépten-nyomon szembetaláljuk valamelyik ágával magunkat. A magyar nép tudatában nagyon mélyen vert gyökeret, és a babonák ellen viselt egyházi és világi hadjáratok máig se tudták onnan kipusztítani.” - írja Álmoskönyvének előszavában Krúdy Gyula. Hozzátéve azt is, hogy „Pedig a babona a józan ész megcsúfolása.

Részletek »

Karácsonyi ráhangolódás

2016.12.21

Karácsonyi ráhangolódás

A nagy ünnepek nem robbanhatnak be csak úgy hirtelen a hétköznapjain kellős közepébe. A karácsonyhoz különösképpen kellenek az előzmények – ezek az adventi vasárnapok.
De alighanem valamennyien fel tudunk sorolni olyan apró, máskor szinte észrevehetetlen részleteket, amelyek úgy készítenek fel bennünket az ünnepekre, mint amikor a zenekari árokban felzümmögnek, pittyegni, sóhajtozni és morgolódni kezdenek a hangszerek, mielőtt a karmester beintené a nyitány kezdetét.

Részletek »

A részeges gomba és a havas pincehátak

2016.12.12

A részeges gomba és a havas pincehátak

Van, amit ugyan érdemes felemlegetni a múltból, már csak összehasonlítás és miheztartás végett is, de visszahozni, azt senki nem akarhatja – állapította meg az emlékidézésre összegyűlt társaság, miután épp túljutottak az '50-es évek vége és a '60-as évek eleje édességválasztékának felsorolásán. Amit nem is tudtak rövidre fogni, pedig maga a választék nem volt éppen bőséges. Csak hát közben folyton nevetésszünetet kellett beiktatni. 
A svájci és belga csokoládék, a százféle szaloncukor világában ugyan ki tudná nevetés nélkül megállni, ha eszébe jut a kandiscukor. A krumplicukor. Az édesgyökér. A kristálycukorral megszórt zsíroskenyér. A bögrében, cukorral kikevert, a tyúkólból frissen előkerült nyers tojás, mint az ínyencségek non plusz ultrája.

Részletek »

Menyasszonyi koszorú, kukoricaháncsból

2016.12.06

Menyasszonyi koszorú, kukoricaháncsból

A disznótor nem csak önmagáért való nap – bár annak se rossz – de a Disznóölő Szent András napjától bekövetkező eseményekkel még nem is olyan régen számtalan népszokás is együtt járt. Ilyen volt a kántálás, a maskarázás, de felhasználták köszöntésre és adománygyűjtésre is.

Napközben sem savanyú arccal zajlott a munka a megboldogult jószág, az üstház, a konyhaasztal, a hurkatöltők körül, eleink is tréfával oldották a nehéz feladatok súlyát. Amikor azonban a vacsora sikeresen elkövetkezett, már minden a helyére került, és megkönnyebbülten fel lehetett lélegezni, akkor jelentek meg a kántálók, akik az ablak alatt rákezdtek:

Részletek »

KultPince Programajánló

Feliratkozom