KultPince Blog

Kedves Olvasó, aki megtiszteltél minket azzal, hogy a portálunkra - mondhatnánk úgy is , hogy virtuális portánkra - benéztél, kérünk, időzz el közöttünk kis ideig.
Érdekességeket szeretnénk itt Neked elmesélni. Nem csak magunkról, arról, ami velünk és általunk a közvetlen közelben megtörténik, hanem tágabb környezetünk hozzánk kapcsolódó napi dolgairól is. A máig megőrzött hagyományokról - hogy tovább adhassuk. A közelünkben könnyen elérhető közösségi eseményekről - hogy lásd, milyen színes és gazdag ez a kis világ is.
Örülünk ha olvasol minket itt - annak még inkább, ha a valóságban is vendégül láthatunk.Mozi-mozaik

2017.02.24

Mozi-mozaik

A Kultmozi programjaiból - akik már jártak ott, tudják – olyan kellemes családiasság árad, mintha azért találták volna ki, hogy biztosak lehessünk benne: a Lumiere fivérek találmánya legalább annyira méltó a halhatatlanságra és megérdemli az örökkévalóságot, mint a Gutenberg galaxis. Mindkettő elmúlása felett jajongtunk már, lám, mégis velünk maradtak a filmek is, a könyvek is.
És nem is múlhatnak el, amíg ilyen nagy szükség van rájuk.
Jó, hogy a monori pincehegyen borral, kulináris élményekkel kísérve máris sikerült feltámasztani belőle annyit, hogy szórakoztat, miközben szép csendben újraépíti bennünk, amire mindig támaszkodhatunk.

Részletek »

Csörögefánk és kedves rokonsága

2017.02.15

Csörögefánk és kedves rokonsága

Most, hogy nagy sikerrel zárult az idei Fánkfaló, a KultPincében hagyományosan megrendezett jótékonysági sütögetés és csemegézés - ahol jó ízekből és jó érzésekből bőven jutott mindenkinek, vendégnek és vendéglátónak egyaránt – ejtsünk néhány szót a szalagos fánkok rokonságáról is. Nehogy sértődés támadjon.

Részletek »

Pufók kedvenc a császári udvarból: a fánk

2017.02.10

Pufók kedvenc a császári udvarból: a fánk

Hosszú volt a fánk útja, amíg megszületése pillanatától eljutott a monori Fánkfalóig.
Úgy tartja a fáma, hogy dolgozott a császári udvarban egy udvari pék, bizonyos Cäcilia Krapf nevű asszonyság, akinek a nevéhez kötődik a fánk megszületése. Egy nap ugyanis Cäcilia asszony a férje konyhai botladozásain olyannyira feldühödött, hogy mérgében egy maroknyi tésztát hajított az ura felé. Ám az célt tévesztett, és egy zsírral teli, sercegő serpenyőbe pottyant. H valóban így történt, ekképp indult világhódító útjára az édesség, amelynek Cäcilia Krapf lett névadója (Krapfen=fánk).

Részletek »

Tél a szőlőhegyen

2017.02.04

Tél a szőlőhegyen

Amióta telefonnal is tudunk fényképezni, a Strázsahegyen sétálók sem tudják megállni, hogy ne készítsenek emlékképeket a téli tájról. Lenyűgözőek tudnak lenni a fehér hólepel aló kiemelkedő szőlősorok, a pincehátak, a pincesípok, a téli álmot alvó, gyönyörű vidék.

Részletek »

KultPince Programajánló

Feliratkozom