KultPince Blog

Kedves Olvasó, aki megtiszteltél minket azzal, hogy a portálunkra - mondhatnánk úgy is , hogy virtuális portánkra - benéztél, kérünk, időzz el közöttünk kis ideig.
Érdekességeket szeretnénk itt Neked elmesélni. Nem csak magunkról, arról, ami velünk és általunk a közvetlen közelben megtörténik, hanem tágabb környezetünk hozzánk kapcsolódó napi dolgairól is. A máig megőrzött hagyományokról - hogy tovább adhassuk. A közelünkben könnyen elérhető közösségi eseményekről - hogy lásd, milyen színes és gazdag ez a kis világ is.
Örülünk ha olvasol minket itt - annak még inkább, ha a valóságban is vendégül láthatunk.Pufók kedvenc a császári udvarból: a fánk

2017.02.10

Pufók kedvenc a császári udvarból: a fánk

Hosszú volt a fánk útja, amíg megszületése pillanatától eljutott a monori Fánkfalóig.
Úgy tartja a fáma, hogy dolgozott a császári udvarban egy udvari pék, bizonyos Cäcilia Krapf nevű asszonyság, akinek a nevéhez kötődik a fánk megszületése. Egy nap ugyanis Cäcilia asszony a férje konyhai botladozásain olyannyira feldühödött, hogy mérgében egy maroknyi tésztát hajított az ura felé. Ám az célt tévesztett, és egy zsírral teli, sercegő serpenyőbe pottyant. H valóban így történt, ekképp indult világhódító útjára az édesség, amelynek Cäcilia Krapf lett névadója (Krapfen=fánk).

Részletek »

Tél a szőlőhegyen

2017.02.04

Tél a szőlőhegyen

Amióta telefonnal is tudunk fényképezni, a Strázsahegyen sétálók sem tudják megállni, hogy ne készítsenek emlékképeket a téli tájról. Lenyűgözőek tudnak lenni a fehér hólepel aló kiemelkedő szőlősorok, a pincehátak, a pincesípok, a téli álmot alvó, gyönyörű vidék.

Részletek »

Töpörtyű a bográcsban és az irodalomban

2017.01.29

Töpörtyű a bográcsban és az irodalomban

Mostanában, hogy a disznóöléseknek szezonja van, a régi szokások emlegetésével egy időben számtalan toros étek receptje is előkerül. És persze mindenki a sajátjára esküszik. Egyvalamiről azonban mintha méltatlanul kevés szó esne: a töpörtyűről. 
Pedig olyanok is élnek közöttünk, akiknek a friss töpörtyű a disznóölésből kikerülő finomságok fejedelme. Jómagam például ismerek valakit, aki, ha szóba hozza a friss töpörtyűt fehér kenyérrel és cseresznyepaprikával, a szeme is könnybe lábad a gyönyörűség felidézésétől.

Részletek »

Miért nem lett honos minálunk a kőrösi disznótoros cseplesz?

2017.01.21

Miért nem lett honos minálunk a kőrösi disznótoros cseplesz?

Különös, hogy olykor hogyan képesek találkozni dolgok, melyeknek látszólag semmi közük egymáshoz.
Olvasom, hogy Ladányi Mihály, a Homokhátság költője, aki Csemőben, egy présházban halt meg alig ötvenévesen – amit azóta a település emlékházzá alakított, sőt az iskoláját is Ladányiról nevezte el – február 12.-én lenne nyolcvan éves. Bizonyára koszorú kerül majd az évfordulón a rég megszűnt kofavonat egyik itteni megállóhelye, az elhagyatott hantházi vasútállomás mellett felállított szoborportréjára is.

Részletek »

KultPince Programajánló

Feliratkozom