KultPince Blog

Kedves Olvasó, aki megtiszteltél minket azzal, hogy a portálunkra - mondhatnánk úgy is , hogy virtuális portánkra - benéztél, kérünk, időzz el közöttünk kis ideig.
Érdekességeket szeretnénk itt Neked elmesélni. Nem csak magunkról, arról, ami velünk és általunk a közvetlen közelben megtörténik, hanem tágabb környezetünk hozzánk kapcsolódó napi dolgairól is. A máig megőrzött hagyományokról - hogy tovább adhassuk. A közelünkben könnyen elérhető közösségi eseményekről - hogy lásd, milyen színes és gazdag ez a kis világ is.
Örülünk ha olvasol minket itt - annak még inkább, ha a valóságban is vendégül láthatunk.2017.03.11

Csukábul csinált kolbász a császár asztalára

A néphagyományok szerint már benne járunk a böjtben, március elsején, hamvazószerdán ugyanis véget ért a farsang. A hagyományos palacsintanapon már túl vagyunk, azt ugyanis húshagyó kedden tartják, de azt mindenképpen tudnunk kell, hogy ha a császár jönne hozzánk vendégségbe, mit adhatunk az asztalra így böjt idején. A néprajzi lexikon segítségével mindenre választ kapunk, sőt, még az is lehetséges, hogy a KultPince séfje mindenféle füvekből és jószagú virágokból varázsol elénk egy előírásos salátás tálat, még ha császárok nem is vagyunk.

Részletek »

Életünk lugasai

2017.03.03

Életünk lugasai

Azt mondta a minap egy öregúr, aki előttem ballagott hasonló korú társával az utcán:
- Úgy gondolom, a lugast a hét végén már el lehet kezdeni metszeni.
Ennyi elég is volt ahhoz, hogy hazaérve előkeressem a régi fényképes dobozból azt a régi, fekete - fehér fotográfiát, amin rég meghalt apám a lugast metszi éppen.

Részletek »

Mozi-mozaik

2017.02.24

Mozi-mozaik

A Kultmozi programjaiból - akik már jártak ott, tudják – olyan kellemes családiasság árad, mintha azért találták volna ki, hogy biztosak lehessünk benne: a Lumiere fivérek találmánya legalább annyira méltó a halhatatlanságra és megérdemli az örökkévalóságot, mint a Gutenberg galaxis. Mindkettő elmúlása felett jajongtunk már, lám, mégis velünk maradtak a filmek is, a könyvek is.
És nem is múlhatnak el, amíg ilyen nagy szükség van rájuk.
Jó, hogy a monori pincehegyen borral, kulináris élményekkel kísérve máris sikerült feltámasztani belőle annyit, hogy szórakoztat, miközben szép csendben újraépíti bennünk, amire mindig támaszkodhatunk.

Részletek »

Csörögefánk és kedves rokonsága

2017.02.15

Csörögefánk és kedves rokonsága

Most, hogy nagy sikerrel zárult az idei Fánkfaló, a KultPincében hagyományosan megrendezett jótékonysági sütögetés és csemegézés - ahol jó ízekből és jó érzésekből bőven jutott mindenkinek, vendégnek és vendéglátónak egyaránt – ejtsünk néhány szót a szalagos fánkok rokonságáról is. Nehogy sértődés támadjon.

Részletek »

KultPince Programajánló

Feliratkozom