KultPince Blog

Kedves Olvasó, aki megtiszteltél minket azzal, hogy a portálunkra - mondhatnánk úgy is , hogy virtuális portánkra - benéztél, kérünk, időzz el közöttünk kis ideig.
Érdekességeket szeretnénk itt Neked elmesélni. Nem csak magunkról, arról, ami velünk és általunk a közvetlen közelben megtörténik, hanem tágabb környezetünk hozzánk kapcsolódó napi dolgairól is. A máig megőrzött hagyományokról - hogy tovább adhassuk. A közelünkben könnyen elérhető közösségi eseményekről - hogy lásd, milyen színes és gazdag ez a kis világ is.
Örülünk ha olvasol minket itt - annak még inkább, ha a valóságban is vendégül láthatunk.Szavak, szőlőről és szenvedélyről

2017.03.25

Szavak, szőlőről és szenvedélyről

Szőlőhegyre nem vizet inni járnak az emberek - mondhatná bárki, ha a pincéket és a vizet egyszerre hallja emlegetni. De mert a víznek volt világnapja éppen, amikor Viczián István monori szőlősgazdával váltottunk szót a pincehegyről és a szőlőskertekről, mi mással kezdtük volna, mint éppen a vízzel. Mert ugyan a Kultpincében is a lehető legritkábban fordul elő, hogy valaki vízzel múlassa ráérő idejét, azt azonban bárki beláthatja, hogy a vízre elengedhetetlenül szükség van ott is. A szőlő ugyanis vizet iszik, de a permetezéshez, a hordómosáshoz és a tisztogatás egyéb műveleteihez is víz kell. Méghozzá nem is kevés.

Részletek »

Ráismerne egy monori kocsira?

2017.03.14

Ráismerne egy monori kocsira?

A tavasznak már itt kéne lennie, de a téllel valahogy nagyon összeédesedtek, nemigen akarják elengedni egymást. A szőlőskertek már nyújtóznak, félig álom, félig ébrenlét közt figyelgetik, hogy alig van mozgás, pedig ilyentájt azért már nagyobb nyüzsgés szokott körülöttük lenni. 
A hegyre is kevesebben indulnak, mint máskor. A metszés miatt ugyan menni kell, de a kirándulók ritkásabban mernek nekivágni.

Részletek »

2017.03.11

Csukábul csinált kolbász a császár asztalára

A néphagyományok szerint már benne járunk a böjtben, március elsején, hamvazószerdán ugyanis véget ért a farsang. A hagyományos palacsintanapon már túl vagyunk, azt ugyanis húshagyó kedden tartják, de azt mindenképpen tudnunk kell, hogy ha a császár jönne hozzánk vendégségbe, mit adhatunk az asztalra így böjt idején. A néprajzi lexikon segítségével mindenre választ kapunk, sőt, még az is lehetséges, hogy a KultPince séfje mindenféle füvekből és jószagú virágokból varázsol elénk egy előírásos salátás tálat, még ha császárok nem is vagyunk.

Részletek »

Életünk lugasai

2017.03.03

Életünk lugasai

Azt mondta a minap egy öregúr, aki előttem ballagott hasonló korú társával az utcán:
- Úgy gondolom, a lugast a hét végén már el lehet kezdeni metszeni.
Ennyi elég is volt ahhoz, hogy hazaérve előkeressem a régi fényképes dobozból azt a régi, fekete - fehér fotográfiát, amin rég meghalt apám a lugast metszi éppen.

Részletek »

KultPince Programajánló

Feliratkozom