KultPince Blog

Kedves Olvasó, aki megtiszteltél minket azzal, hogy a portálunkra - mondhatnánk úgy is , hogy virtuális portánkra - benéztél, kérünk, időzz el közöttünk kis ideig.
Érdekességeket szeretnénk itt Neked elmesélni. Nem csak magunkról, arról, ami velünk és általunk a közvetlen közelben megtörténik, hanem tágabb környezetünk hozzánk kapcsolódó napi dolgairól is. A máig megőrzött hagyományokról - hogy tovább adhassuk. A közelünkben könnyen elérhető közösségi eseményekről - hogy lásd, milyen színes és gazdag ez a kis világ is.
Örülünk ha olvasol minket itt - annak még inkább, ha a valóságban is vendégül láthatunk.A jó, a szép meg a tavasz

2017.03.29

A jó, a szép meg a tavasz

Évszakváltás van, következésképpen megnyílik a Monori Kézműves Alkotók Klubjának tavasszal esedékes kiállítása az ipartestület monori, Petőfi utcai székházában.
A közönség már számít rá, tudja, hogy karácsony környékén is megajándékozzák egy bemutatóval, húsvét táján pedig egy újabbal, ahol a legfrissebb, legmutatósabb, legötletesebb munkáikat mutatják be a klubhoz csatlakozott városi és környékbeli kézművesek.

Részletek »

Ibolyanyílás idején

2017.03.28

Ibolyanyílás idején

Tavasztájt, ibolyanyíláskor alighanem igen keveseknek jut eszébe a mi közeli szomszédságunkban, Káván született költő, Vargha Gyula, aki pedig korának ünnepelt poétája volt. Igaz, statisztikusként csinált karriert, míg végül üllői birtokán töltötte élete pihenőéveit, s onnan temették el. Az üllőiek ma is számon tartják, könyvtárukat is róla nevezték el.

Részletek »

Szavak, szőlőről és szenvedélyről

2017.03.25

Szavak, szőlőről és szenvedélyről

Szőlőhegyre nem vizet inni járnak az emberek - mondhatná bárki, ha a pincéket és a vizet egyszerre hallja emlegetni. De mert a víznek volt világnapja éppen, amikor Viczián István monori szőlősgazdával váltottunk szót a pincehegyről és a szőlőskertekről, mi mással kezdtük volna, mint éppen a vízzel. Mert ugyan a Kultpincében is a lehető legritkábban fordul elő, hogy valaki vízzel múlassa ráérő idejét, azt azonban bárki beláthatja, hogy a vízre elengedhetetlenül szükség van ott is. A szőlő ugyanis vizet iszik, de a permetezéshez, a hordómosáshoz és a tisztogatás egyéb műveleteihez is víz kell. Méghozzá nem is kevés.

Részletek »

Ráismerne egy monori kocsira?

2017.03.14

Ráismerne egy monori kocsira?

A tavasznak már itt kéne lennie, de a téllel valahogy nagyon összeédesedtek, nemigen akarják elengedni egymást. A szőlőskertek már nyújtóznak, félig álom, félig ébrenlét közt figyelgetik, hogy alig van mozgás, pedig ilyentájt azért már nagyobb nyüzsgés szokott körülöttük lenni. 
A hegyre is kevesebben indulnak, mint máskor. A metszés miatt ugyan menni kell, de a kirándulók ritkásabban mernek nekivágni.

Részletek »

KultPince Programajánló

Feliratkozom