KultPince Blog

Kedves Olvasó, aki megtiszteltél minket azzal, hogy a portálunkra - mondhatnánk úgy is , hogy virtuális portánkra - benéztél, kérünk, időzz el közöttünk kis ideig.
Érdekességeket szeretnénk itt Neked elmesélni. Nem csak magunkról, arról, ami velünk és általunk a közvetlen közelben megtörténik, hanem tágabb környezetünk hozzánk kapcsolódó napi dolgairól is. A máig megőrzött hagyományokról - hogy tovább adhassuk. A közelünkben könnyen elérhető közösségi eseményekről - hogy lásd, milyen színes és gazdag ez a kis világ is.
Örülünk ha olvasol minket itt - annak még inkább, ha a valóságban is vendégül láthatunk.Ha az öreg tőke újjászületik

2017.05.18

Ha az öreg tőke újjászületik

Aki öreg házba költözik, és annak a kertjében nincs egyetlen szőlőtőke sem, mert gyep zöldell, örökzöldek sötétlenek és egynyáriak virítanak a hajdani parasztudvar virágos parkká átlényegült helyén - az olyan ember számítson rá, hogy egyszer csak, szinte a semmiből, kinyúlik a föld alól egy tétova inda, és az évekig, netán évtizedekig a mélyben alvó szőlőgyökérből sarjadt hajtás kóstolgatni kezdi a napot.
Pontosan így jártam én is.

Részletek »

„Füstöljenek kendtök!”

2017.05.10

„Füstöljenek kendtök!”

Szentektől igencsak rossznéven veszi az ember a gonoszságot, de mit lehet tenni, ha ehhez a háromhoz a népi legenda a bosszúállást társította.
Éppen ezen a hétvégén, péntektől vasárnapig tér be hozzánk szokásos, fagyos hangulatú vizitbe Pongrác, Szervác és Bonifác, a három fagyosszent. Ámbár az is lehet, hogy a hét közepi zord időt, a csípős szelet is ők támasztották, aztán tovább is álltak, hiszen a névnapjukra már húsz fokon felüli meleget ígérnek a mai időjósok.

Részletek »

Jönnek a fülemülék éjszakai koncertjei

2017.04.27

Jönnek a fülemülék éjszakai koncertjei

Aki járt már a Strázsahegyen, belehallgatott a tavaszi szélzúgásba vagy a nyári csendbe, megállt valahol egy magaslaton, hogy hallgathassa a közeli fán burukkoló gerléket, netán egy pince teraszáról figyelte derűsen, amint a feketerigók seregélyekkel civódnak egy szem cseresznyén, az ilyen embernek nem mondunk újat azzal, hogy a most következő hetekben tartják éjszakai, késő esti koncertjeiket a világ állítólag legszebben éneklő madarai, a nálunk is honos fülemülék.

Részletek »

Májusi jeles napok, felpántlikázott fákkal

2017.04.27

Májusi jeles napok, felpántlikázott fákkal

A május sok jeles nap hónapja. Első napja mindjárt a munka ünnepe, de ennek az első napnak éjszakáján állítják – még mindig, és már megint - a legények a felszalagozott májusfákat a lányok udvarába. Nekem is érdemes ilyenkor kipillantanom az ablakomon, mert a sudár, magasra nyúló fiatal nyárfa ugyan nem nekem szól, de a túloldali ház udvarán ott színesedik a repkedő szalagjaival minden május elsejének hajnalán, amióta csak itt lakom. A kutyák éjszakai mérgelődéséből ugyan mindig sejteni lehet, mi történik éppen, de reggelre minden meg van bocsátva.
Nem sokkal ez után, a hónap első vasárnapján anyák napját ünnepeljük, aztán 10.-én a madarak és fák napja következik, majd az utolsó vasárnapon a gyermeknap.

Részletek »

KultPince Programajánló

Feliratkozom