KultPince Blog

Kedves Olvasó, aki megtiszteltél minket azzal, hogy a portálunkra - mondhatnánk úgy is , hogy virtuális portánkra - benéztél, kérünk, időzz el közöttünk kis ideig.
Érdekességeket szeretnénk itt Neked elmesélni. Nem csak magunkról, arról, ami velünk és általunk a közvetlen közelben megtörténik, hanem tágabb környezetünk hozzánk kapcsolódó napi dolgairól is. A máig megőrzött hagyományokról - hogy tovább adhassuk. A közelünkben könnyen elérhető közösségi eseményekről - hogy lásd, milyen színes és gazdag ez a kis világ is.
Örülünk ha olvasol minket itt - annak még inkább, ha a valóságban is vendégül láthatunk.Tél a szőlőhegyen

2017.02.04

Tél a szőlőhegyen

Amióta telefonnal is tudunk fényképezni, a Strázsahegyen sétálók sem tudják megállni, hogy ne készítsenek emlékképeket a téli tájról. Lenyűgözőek tudnak lenni a fehér hólepel aló kiemelkedő szőlősorok, a pincehátak, a pincesípok, a téli álmot alvó, gyönyörű vidék.

Részletek »

Töpörtyű a bográcsban és az irodalomban

2017.01.29

Töpörtyű a bográcsban és az irodalomban

Mostanában, hogy a disznóöléseknek szezonja van, a régi szokások emlegetésével egy időben számtalan toros étek receptje is előkerül. És persze mindenki a sajátjára esküszik. Egyvalamiről azonban mintha méltatlanul kevés szó esne: a töpörtyűről. 
Pedig olyanok is élnek közöttünk, akiknek a friss töpörtyű a disznóölésből kikerülő finomságok fejedelme. Jómagam például ismerek valakit, aki, ha szóba hozza a friss töpörtyűt fehér kenyérrel és cseresznyepaprikával, a szeme is könnybe lábad a gyönyörűség felidézésétől.

Részletek »

Miért nem lett honos minálunk a kőrösi disznótoros cseplesz?

2017.01.21

Miért nem lett honos minálunk a kőrösi disznótoros cseplesz?

Különös, hogy olykor hogyan képesek találkozni dolgok, melyeknek látszólag semmi közük egymáshoz.
Olvasom, hogy Ladányi Mihály, a Homokhátság költője, aki Csemőben, egy présházban halt meg alig ötvenévesen – amit azóta a település emlékházzá alakított, sőt az iskoláját is Ladányiról nevezte el – február 12.-én lenne nyolcvan éves. Bizonyára koszorú kerül majd az évfordulón a rég megszűnt kofavonat egyik itteni megállóhelye, az elhagyatott hantházi vasútállomás mellett felállított szoborportréjára is.

Részletek »

A disznópörzsölés fortélyai

2017.01.12

A disznópörzsölés fortélyai

Ma már vidéki ember sem mind mondhatja el magáról, hogy látott életében disznóvágást. A legifjabbja malacot sem . Ez utóbbit onnan tudom, hogy a szomszédos falucska óvodájába a hagyományőrző napra Magfalváról adtak kölcsön egy mangalicát. Hadd lássa az is, aki eddig csak hurkát látott. 
A tekerős, fával üzemeltetett disznópörkölőt pedig, ami jó ideig egy monori hentesüzlet dekorációjaként lógott a vevőközönség feje felett, sokan fel sem ismerték.

Részletek »

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

KultPince Programajánló

Feliratkozom