KultPince Blog

Kedves Olvasó, aki megtiszteltél minket azzal, hogy a portálunkra - mondhatnánk úgy is , hogy virtuális portánkra - benéztél, kérünk, időzz el közöttünk kis ideig.
Érdekességeket szeretnénk itt Neked elmesélni. Nem csak magunkról, arról, ami velünk és általunk a közvetlen közelben megtörténik, hanem tágabb környezetünk hozzánk kapcsolódó napi dolgairól is. A máig megőrzött hagyományokról - hogy tovább adhassuk. A közelünkben könnyen elérhető közösségi eseményekről - hogy lásd, milyen színes és gazdag ez a kis világ is.
Örülünk ha olvasol minket itt - annak még inkább, ha a valóságban is vendégül láthatunk.Jönnek a fülemülék éjszakai koncertjei

2017.04.27

Jönnek a fülemülék éjszakai koncertjei

Aki járt már a Strázsahegyen, belehallgatott a tavaszi szélzúgásba vagy a nyári csendbe, megállt valahol egy magaslaton, hogy hallgathassa a közeli fán burukkoló gerléket, netán egy pince teraszáról figyelte derűsen, amint a feketerigók seregélyekkel civódnak egy szem cseresznyén, az ilyen embernek nem mondunk újat azzal, hogy a most következő hetekben tartják éjszakai, késő esti koncertjeiket a világ állítólag legszebben éneklő madarai, a nálunk is honos fülemülék.

Részletek »

Májusi jeles napok, felpántlikázott fákkal

2017.04.27

Májusi jeles napok, felpántlikázott fákkal

A május sok jeles nap hónapja. Első napja mindjárt a munka ünnepe, de ennek az első napnak éjszakáján állítják – még mindig, és már megint - a legények a felszalagozott májusfákat a lányok udvarába. Nekem is érdemes ilyenkor kipillantanom az ablakomon, mert a sudár, magasra nyúló fiatal nyárfa ugyan nem nekem szól, de a túloldali ház udvarán ott színesedik a repkedő szalagjaival minden május elsejének hajnalán, amióta csak itt lakom. A kutyák éjszakai mérgelődéséből ugyan mindig sejteni lehet, mi történik éppen, de reggelre minden meg van bocsátva.
Nem sokkal ez után, a hónap első vasárnapján anyák napját ünnepeljük, aztán 10.-én a madarak és fák napja következik, majd az utolsó vasárnapon a gyermeknap.

Részletek »

Lázadó szerelmesek, aranykalitka nélküli házasságok

2017.04.21

Lázadó szerelmesek, aranykalitka nélküli házasságok

Ha visszalapozol, kedves Olvasó, láthatod, amint a legutóbbi bejegyzésben a Kultmozi apropóján bepillantottunk a szomszédos Tápiószele kúriamúzeumába, ahová - ha sikerült kedvet csinálnunk hozzá – két mozizás közt azóta talán el is látogattál.
Szóba hoztuk abban az írásunkban azt a pesti palotát is, ami a Reáltanoda utcában Kincsemnek, a csodakanca gazdájának volt lakóhelye negyven évig, és - amint írtuk- különös történetére alkalomadtán visszatérünk.
Ez a történet azonban a kapcsolatok, szerelmek és házasságok fejlődéstörténetének egy állomása is egyúttal, ami ugyancsak megérdemel egy hosszabb visszapillantást.

Részletek »

Moziélmény előtt: kirándulás a kúriába

2017.04.13

Moziélmény előtt: kirándulás a kúriába

A KultPincében mozizni különleges élmény, akik jártak ott, már tudják. Ha pedig a közös filmnézés kicsábít valakit a Strázsahegyre, az már a folytatást is sejtetni engedi. Jó filmekből szerencsére sok van, a hazai alkotások közt is egyre több. Legújabban egy romantikus kalandfilmről, a Kincsem címűről is jókat hallani. Bizonyára lesz módjuk valamikor a pince látogatóinak is együtt megnézni ezt az alkotást, addig azonban megalapozhatják a leendő élményt egy kirándulással.

Részletek »

KultPince Programajánló

Feliratkozom