KultPince Blog

Kedves Olvasó, aki megtiszteltél minket azzal, hogy a portálunkra - mondhatnánk úgy is , hogy virtuális portánkra - benéztél, kérünk, időzz el közöttünk kis ideig.
Érdekességeket szeretnénk itt Neked elmesélni. Nem csak magunkról, arról, ami velünk és általunk a közvetlen közelben megtörténik, hanem tágabb környezetünk hozzánk kapcsolódó napi dolgairól is. A máig megőrzött hagyományokról - hogy tovább adhassuk. A közelünkben könnyen elérhető közösségi eseményekről - hogy lásd, milyen színes és gazdag ez a kis világ is.
Örülünk ha olvasol minket itt - annak még inkább, ha a valóságban is vendégül láthatunk.A kivételes pünkösdi király

2017.06.03

A kivételes pünkösdi király

A pünkösdi rózsa még mindig divatos virágnak számít, a pünkösdi királyválasztás azonban már rég bevonult a hagyományok emléktárába.
Pedig a szomszédunkban, Pilisen, nevezetes pünkösdi mulatságokat rendeztek. Egy közülük még arra is méltónak bizonyult, hogy bekerüljön nem csak a helytörténeti krónikába, hanem egy korabeli írónő, Vay Sarolta - akinek rendkívüli életútjáról viszont egy kortárs írónk, Rakovszki Zsuzsa írt lebilincselő regényt- révén részletes beszámoló is született a rendkívüli eseményről.

Részletek »

Május virágai

2017.05.26

Május virágai

Ha valaki fehér menyasszonyi ruhába kíván öltözni az esküvőjén mindenképpen, aligha képzelhető el erre alkalmasabb időszak a tavaszi hónapoknál.
A május ezek közt is a legideálisabb, hiszen olyan pazarlóan ontja hófehér virágait, hogy hétköznapi ember azt hihetné: ilyenkor a virágkötők, a stylistok és az esküvőszervezők valami furcsa bódulatba esnek: jázminokkal álmodnak, bodzákkal ébrednek, labdarózsákkal fekszenek.

Részletek »

Ha az öreg tőke újjászületik

2017.05.18

Ha az öreg tőke újjászületik

Aki öreg házba költözik, és annak a kertjében nincs egyetlen szőlőtőke sem, mert gyep zöldell, örökzöldek sötétlenek és egynyáriak virítanak a hajdani parasztudvar virágos parkká átlényegült helyén - az olyan ember számítson rá, hogy egyszer csak, szinte a semmiből, kinyúlik a föld alól egy tétova inda, és az évekig, netán évtizedekig a mélyben alvó szőlőgyökérből sarjadt hajtás kóstolgatni kezdi a napot.
Pontosan így jártam én is.

Részletek »

„Füstöljenek kendtök!”

2017.05.10

„Füstöljenek kendtök!”

Szentektől igencsak rossznéven veszi az ember a gonoszságot, de mit lehet tenni, ha ehhez a háromhoz a népi legenda a bosszúállást társította.
Éppen ezen a hétvégén, péntektől vasárnapig tér be hozzánk szokásos, fagyos hangulatú vizitbe Pongrác, Szervác és Bonifác, a három fagyosszent. Ámbár az is lehet, hogy a hét közepi zord időt, a csípős szelet is ők támasztották, aztán tovább is álltak, hiszen a névnapjukra már húsz fokon felüli meleget ígérnek a mai időjósok.

Részletek »

KultPince Programajánló

Feliratkozom