KultPince Blog

Kedves Olvasó, aki megtiszteltél minket azzal, hogy a portálunkra - mondhatnánk úgy is , hogy virtuális portánkra - benéztél, kérünk, időzz el közöttünk kis ideig.
Érdekességeket szeretnénk itt Neked elmesélni. Nem csak magunkról, arról, ami velünk és általunk a közvetlen közelben megtörténik, hanem tágabb környezetünk hozzánk kapcsolódó napi dolgairól is. A máig megőrzött hagyományokról - hogy tovább adhassuk. A közelünkben könnyen elérhető közösségi eseményekről - hogy lásd, milyen színes és gazdag ez a kis világ is.
Örülünk ha olvasol minket itt - annak még inkább, ha a valóságban is vendégül láthatunk.Nyúlvacsora a szőlőskertben

2017.07.25

Nyúlvacsora a szőlőskertben

Manapság már nemigen látni a szőlősorok közt, vagy a hiányzó tőkék helyén vetett, palántázott zöldségnövényeket. Ámbár lehetséges, hogy vannak ott répák, paradicsomfák, tökök még mindig, csak épp a fényképeken nem látszanak, mert azok mindig simára horolt-gereblyézett pásztákat mutatnak.
Az a történet azonban, amit Csilló Mihály kántortól ismerhetünk, még azokban az időkben játszódott a pilisi szőlőkben, amikor a monori Strázsahegyen ugyancsak nem számított ritkaságnak, hogy levesbe valót is termeltek a pincék környékén.

Részletek »

Amikor Illés Jakab Annát kergeti

2017.07.17

Amikor Illés Jakab Annát kergeti

Attól függ, honnan nézzük: egyesek szerint manapság nem nyári munkában, inkább látnivalókban gazdag hónap a július, mert aki csak teheti, utazik, világot lát. Ha messzebbre nem, legalább a közelbe kirándul, útközben azonban neki is jut látnivaló bőven: a természet ebben a hónapban sem fukarkodik a látvánnyal. Gyümölcsöskertekben nyújtózó, hajladozói munkások, a távolban a kombájn, a gabonaszállító teherautók füstje és pora, a közeli kanyarban hatalmas szalmabála-gurigákat cipelő traktor.... Ez már a július munkásabb oldalát is mutatja, azok hétköznapjait, akik szemlélődni majd csak később érnek rá.
Valami azonban már nincs jelen a nyár közepének ebben a sokszínű hónapjában: a babonaság. Nem is hiányolja senki.

Részletek »

Eltűnt kendők, megifjodott nagymamák

2017.07.07

Eltűnt kendők, megifjodott nagymamák

A forró napok ürügyén legutóbb a kalapokról írtunk, ígérve, hogy most a fejkendők következnek.
Hatalmas a fejkendők irodalma, ráadásul olyan szerteágazó, hogy Ariadné fonala is elfogyna, mire visszatalálnánk a kiindulóponthoz, érintve közben Audrey Hepburn, Brigitte Bardot, vagy akár Jacqueline Kennedy visszatérését a klasszikus kendőviselethez, vagy a kalapos királynőnek is becézett II. Erzsébet ragaszkodását a selyemkendőkhöz, netán a muszlim kendők eredetét. Nagymamánkról nem is szólva, aki haláláig viselte a maga fejkendőit, télen-nyáron, esőben, hóban, forróságban.

Részletek »

Forró napok, kalapos idők járnak

2017.06.29

Forró napok, kalapos idők járnak

Aki mostanában a Strázsahegyre ballag, legyen bár kora reggel, vagy késő délután – a délidőt amiatt nem emlegetjük, mert forró nyarakon nemigen akad ember, aki nyakába venné a gyalogutakat – azt nemigen látni fedetlen fővel. A Napnak minden napszakban van annyi ereje ilyenkor, hogy védekezni kelljen a sugaraitól.
Így volt ez régen is, manapság azonban sokkal könnyebb bármilyen alkalmatos fejfedőt fellelni az előszobában, a fogason, netán a szekrényben. Szalmakalap, vászonkalap, ellenzős sapka, ez utóbbi akár sokféle színben is – mindenütt kéznél van. Épp csak fel kell illesztenünk a fejünkre, és már indulhatunk is.

Részletek »

KultPince Programajánló

Feliratkozom