KultPince Blog

Kedves Olvasó, aki megtiszteltél minket azzal, hogy a portálunkra - mondhatnánk úgy is , hogy virtuális portánkra - benéztél, kérünk, időzz el közöttünk kis ideig.
Érdekességeket szeretnénk itt Neked elmesélni. Nem csak magunkról, arról, ami velünk és általunk a közvetlen közelben megtörténik, hanem tágabb környezetünk hozzánk kapcsolódó napi dolgairól is. A máig megőrzött hagyományokról - hogy tovább adhassuk. A közelünkben könnyen elérhető közösségi eseményekről - hogy lásd, milyen színes és gazdag ez a kis világ is.
Örülünk ha olvasol minket itt - annak még inkább, ha a valóságban is vendégül láthatunk.Az utolsó reneszánsz ember: a vőfély

2018.05.10

Az utolsó reneszánsz ember: a vőfély

Utolsó cikkével búcsúzunk Koblencz Zsuzsától 
Kedves Zsuzsa! Köszönjük, hogy segítettél nekünk létrehozni a KultPince Blogot, és megfogalmazni mindazt, ami nekünk nem ment. Köszönjük, hogy sok hónapon át minden héten értékes olvasnivalóval láttad el a honlapunkra látogatókat és sok érdekes látnivalóról, helyi, környékbeli hagyományőrző eseményről, a KultPincéhez, a Monori Pincefaluhoz kapcsolódó témáról számoltál be nekünk, nekik.
Köszönjük, hogy részesei lehettünk az általad szőtt strázsahegyi történetnek, amelynek 10 részében lehettünk tanúi egy ”szőlőskerti románc” alakulásának. Hiányozni fogsz!

Részletek »

Megújulunk, tojást festünk, esküvőzünk

2018.03.21

Megújulunk, tojást festünk, esküvőzünk

A húsvét ugyan a világ legnagyobb keresztény ünnepe, de eredetileg pogány gyökerű. Az ősi ünnep lényege a természet, a világ megújulásának üdvözlése.
A természet megújulását ma is alig várjuk. Sürgetnénk, de kénytelenek vagyunk türelemmel kivárni, amíg a rügyek, a friss hajtások, a virágok megjelennek körülöttünk. Különös, de éppen azok segítenek nekünk ebben az izgatott tavaszlesésben, akik maguk a legtürelmetlenebbek - egyszersmind a legtürelmesebbek is.

Részletek »

Higgyünk az ibolyáknak, meg a költőknek

2018.03.15

Higgyünk az ibolyáknak, meg a költőknek

Csak néhány napja még, hogy alig láttam ki a szemebe húzott kapucni alól, pislogtam a jeges szélben, de a lejtős út alján három feketerigó már vidáman fürdött a hegyről lecsorgó, tócsákba és keréknyomokba gyűlő hólében. Egyikük még annyira sem zavartatta magát az élvezetben, hogy fölrebbenjen, amíg lefényképezem. Szikrázva a röpködtek a szárnyairól szanaszét a vízcseppek, amikor, meg-megrázta magát.
Jön már.... – kellett volna sugdosnia a szélnek minden lírai tavaszhívogató szabály szerint, de a szél csak jajongott, és másnap reggel megint havat kellett söpörni.

Részletek »

Bunda helyett buda melegítette az úri asszonyokat

2018.03.06

Bunda helyett buda melegítette az úri asszonyokat

Idén lesz öt éves a szomszédos úriban a Szőrfi Józsefné által megálmodott, saját erejéből létrehozott és működtetett tájház, amit a falu már évek óta annyira magáénak érez, hogy ott tölti az ünnepeket, süt-főz, karácsonyfát díszít , bejglit süt, vagy épp tojást fest, lakodalmas kalácsot fon, netán libasültet vagy ludaskását készít. 

A jubileumra nagy ünnepséget terveznek majd a nyárra, most azonban a mindig mozgalmas tájház is pihen.

Részletek »

KultPince Programajánló

Feliratkozom