Különleges túraajánlatok

Túra a Naprendszerben - terepkerékpározás

 
A túra keretén belül lehetőség nyílik a Naprendszerben lévő hatalmas távolságok érzékeltetésére, valamint az útvonalon található települések látványosságának megismertetése. A túra a Gödöllői-dombság délnyugati részén halad. A Naprendszer középpontjául a Sülysápon megépülő bemutató csillagvizsgáló 4 méter átmérőjű kupolája szolgál, amely a valóságban 1400000 kilométer átmérőjű Napot képviseli.

A bolygók méretarányos nagyságában és távolságában kerültek kihelyezésére a Leader közösség településein. A túra útvonala áthalad a Strázsahegyen: a bolygók milliós méretcsökkentése révén a legtávolabbi égitest, a 14 centiméter átmérőjű Neptunusz 12,8 kilométerre kerül a központtól, amely Monoron, a KultPince udvarán található.
Reméljük, hogy a képzeletbeli űrutazás keretében hozzánk érkező túrázóknak a táblanézés mellett jut idejük a pince meglátogatására is!
  
A túra részletes bemutatása, túratérkép


Ezer Pince Szőlészeti és Borászati Tanösvény

A 2009-ben felavatott tanösvényen játékos keretek között ismerkedhetnek meg a látogatók többek között a hazai szőlészet es borászat alapismereteivel, a hungarikum szőlőfajtákkal, a Strázsahegy természeti és épített értékeivel. A könnyű séta egy borkóstolással egybekötött programmal tartalmas élményt kínál.
A tanösvény részletes bemutatása, kedvcsináló képek


Strázsahegyen áthaladó turistaút

"+" jelzéssel turistaút vezet át Monoron, amely Péteri tónál található sárga jelzéstől indulva, a Strázsahegy pincefaluján áthaladva Tetepusztán át Felsőfakasdnál található zöld jelzésig tart.
Azok, akik nem a sárga jelzés irányából kezdik a túrájukat, a monori vasútállomástól a "” jelzést követve – amely érinti a főtéri buszpályaudvart is- a Strázsahegy kapujának számító Szent Orbán térig juthatnak el. Innen folytatható a túra "+" jelzésen egészen Felsőfarkasdig.
A turistaút leírása, térkép
 
Pótharaszti-sétaerdő

A Nefag Zrt. több mint 100 éves Erdőőri lakkal, mint bemutatóházzal, a mellette kialakított esőbeállóval és annak tűzrakó helyével, a pihenőpadokkal és erdei játszótérrel, valamint a három kapcsolódó, ismeretterjesztő táblákkal ellátott sétakörrel nyújt a látogatóknak igazi erdei élményeket. A Sétaerdő - amely szabadon látogatható -, bemutatja a helyi élővilágot, az itt megfordult híres embereket és irodalmi alkotásaikat, az ország első természetvédelmi emlékeit és a manapság romantikus homályban élő, de egykor rémisztő betyárok életét.
Részletek