Ha a Fóti dal Monori dal lett volna...

Ha a Fóti dal Monori dal lett volna...
Ha a csillagok másképpen állnak éppen akkor, az esetben Fáy András, „a nemzet mindenese” nem Fóton vett volna présházat magának, hanem a monori szőlőhegyen. Hiszen a birtoka itt volt a közelben, Gombán, ahol szívesen időzött, s ahol nem csak a munkára jutott ideje, hanem arra is, hogy a magyar szellemi élet kiválóságait lássa vendégül.
Ha valakinek a monoriak közül akkoriban eszébe jutott volna pinceszerre hívni a híres szomszédot, tán Vörösmarty sem a fóti kvaterkázás közepette írja meg híres sorait, miszerint „Fölfelé megy borban a gyöngy, jól teszi. Tőle senki e jogát el nem veszi” - hanem tán épp a KultPince elődjében. 

Akkor bizony a Fóti dal Monori dalként vonult volna be a halhatatlanságba.
A pest-budai polgárok a 19. század '30-as éveinek végén, s a '40-es évek elején - amikor államférfinek és költőnek lenni egyszerre, szinte természetes állapotnak számított – Fáy András, ki a pénzhez és a versek, fabulák íráshoz egyaránt jól értett - néhány írótársához hasonlóan Fóton vett présházat, ahol tavasztól őszig a szellemi és politikai elit kiválóságai töltötték pihenőidejüket, főképpen a péntek estétől vasárnap reggelig tartó hétvégéket.

Hogy mi minden történt ott, az rég bevonult a kultúrhistóriába.
És így eshetett meg az is, hogy a most július 23-án a Tápiómenti Tömegsport Alapítvány által megrendezendő Fáy Emléktúra négy útvonala közül egyik sem érinti a monori pincesort.
Mi azért jó szívvel ajánljuk, hogy aki szeretné a gombai Civilháztól induló, szebbnél szebb tájakon át vezető, történelmi helyekben és helytörténeti értékekben bővelkedő túraútvonalakat kerékpárral vagy gyalogosan végigjárni, vágjon neki bátran.
Bővebb információkat a szervezőknél, Czirják Györgynél ( 06-70/ 630-50-67) vagy Surmann Zsoltnál ( 06-70/ 945 6547) szerezhet.
Ha pedig nem fáradt volna el nagyon a nap végére, a monori pincesort is érdemes útba ejtenie, ahol ugyancsak fölfelé megy borban a gyöngy És ott is jól teszi.
(Szerző: Koblencz Zsuzsa)

« vissza