Csörögefánk és kedves rokonsága

Csörögefánk és kedves rokonsága
Most, hogy nagy sikerrel zárult az idei Fánkfaló, a KultPincében hagyományosan megrendezett jótékonysági sütögetés és csemegézés - ahol jó ízekből és jó érzésekből bőven jutott mindenkinek, vendégnek és vendéglátónak egyaránt – ejtsünk néhány szót a szalagos fánkok rokonságáról is. Nehogy sértődés támadjon.

Ez a rokonság ugyanis – a csörögék, az almafánkok, a talkedlik, vagy másképpen egérkék- hajdanvolt, szegényebb konyhák lakói voltak, és ma is azok. Ahol a szalagos fánkok hozzávalói nem állnak rendelkezésre, vagy éppen idő nincs hozzá, hogy sokáig bíbelődjenek az elkészítésével, ott a találékonyság szokott győzedelmeskedni, következésképpen megjelennek a fánkok közeli, de szerény, viszont hallatlanul jó ízű rokonai.
Mint már annyiszor, megint csak a nagymamákra kell hivatkoznunk, akik kiválóan eligazodnak a csörögék, almafánkok és egérkék világában is, és igen hamar- fél óra sem kell hozzá – asztalra varázsolják ezeket a farsangi finomságokat.
Bátran utánozzuk őket. Ha megtettük, s a fogyasztás során kissé túllőttünk a célon, induljunk egy hosszabb sétára. Akár a pincehegyre, ahol biztosan találunk olyan ajtót és olyan vendégszerető gazdát, aki beinvitál bennünket, hogy szomjunkat oltsuk nála. A KultPincével biztosra mehetünk.
Útközben pedig még az is megtörténhet, hogy ebben a télvégi világban valamelyik dűlőben összefutunk a Tavasszal. Vagy legalább valamelyik hírnökével. Egy nyitnikéket kiáltozó cinkepárral, netán a fészekhez valót gyűjtögető vadgerlékkel. Bomló rügyekre még ne számítsunk, de ki tudja, hátha felbukkan egy hóvirág is valahol.
A farsang mindenesetre még tart, használjuk ki azt is. Sütögessünk hagyományosat.

A csöröge hozzávalói:
35 dkg finomliszt, 1tk sütőpor,1 tk kristálycukor,1 csipet só, 3 db tojás sárgája, 1 kis doboz tejföl 2-2,5 dl tej, olaj a sütéshez

Elkészítése:
A lisztbe beleszórjuk a sütőport, amire pici citromlevet cseppentünk. Hozzákeverjük a cukrot, a sót, a tojások sárgáját, a tejfölt és végül a tejet, amit fokozatosan adagoljunk, hogy rugalmas tésztát kapjunk. (Akkor jó, ha puha és elválik a kezünktől.) Azonnal kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk és kb. 15 cm hosszú, 8 cm széles csíkokat vágunk belőle. A csíkokba, középre bemetszést ejtünk, és ezeken átbújtatjuk a tészta mindkét végét. Forró olajba dobjuk őket és mindkét felüket aranybarnára sütjük.
Még forrón megszórjuk vaníliás cukorral, és lekvárral fogyasztjuk.
Akadnak, akik a sütőport is mellőzik, és esküsznek rá, hogy a csöröge anélkül is megállja a helyét.

Az almafánk viszont még a vitaminéhségünk elűzéséhez is hozzájárulhat.
Hozzávalók:
80 dkg megtisztított alma, 25 – 30 dkg liszt, fél csomag sütőpor, 2 db tojás, 2 evőkanál kristálycukor, fél mokkáskanál őrölt fahéj
Az almákat nagy lyukú reszelőn reszeljük le, a levét nyomkodjuk ki. Adjuk hozzá a cukrot, a fahéjat, a tojásokat. A liszttel elkevert sütőport kisebb adagokban keverjük hozzá attól függően, hogy mennyire lédús az almánk. Az állaga olyan legyen, hogy két kanállal tudjunk belőle galuskákat formázni. Bő, forró olajban süssük ki ( kb. 180 fokon ), közben forgassuk meg őket, addig amíg mindkét oldaluk szép barnára nem sül. Papírtörlőn itassuk le róluk a felesleges olajat.
Fahéjas porcukorral, lekvárral tálaljuk.

A talkedliből- vagy egérkéből – nem tudunk annyit készíteni, hogy szinte azonnal el ne fogyjon. Mi most hatvan gömbölyded darab elkészítéséhez való hozzávalókat sorolunk.
Eszerint kell hozzá hat tojás, hat evőkanál porcukor, öt deciliter kefír, hatvan deka liszt, egy csomag sütőpor, némi reszelt citromhéj, és persze olaj a sütéshez.
A tojásokat és a kefirt összehabarjuk, majd a többi hozzávalót is belekeverjük. A nokedlinél sűrűbb tésztát kell kapnunk. 10 percet pihentetjük. Közben előkészítjük az ízesítőket és felforrósítjuk az olajat. Hegyénél kezdve jól a masszába mártjuk az evőkanalat, és 6-7 db diónyi gömböt szaggatunk az olajba. Rövid időn belül mindegyik megfordul magától, ha mégsem, segíthetünk neki némi bökdöséssel.
Az elsőt azért mindenképpen vágjuk ketté, hogy átsült-e a belseje. Miután porcukorral is meghintettük, már csak kínálgatnunk kell – de fogy az magától is.

« vissza