Az ünnepet a teríték is fényesebbé teheti

Az ünnepet a teríték is fényesebbé teheti
Aki járt már a monori KultPince valamelyik rendezvényén, tanúsíthatja, milyen nagy műgonddal készülnek a terítékek legyen szó akár az ünnep fényét kiemelő virágkötészeti remekekről, vagy csak egy puritánabbnak szánt összejövetel dekorációjáról. A léleknek ugyanis a kivételes eseményeken kiváltképpen, de minden más, a hétköznapokból kissé kibillenő alkalmakkor is kell az kis jó értelemben vett „parádé”.

Voltak olyan idők is, amikor az tűnt a legkevésbé fontosnak, kerül-e teríték a vasárnapi ebédhez, vagy elég csak odatenni a húsleveses fazekat a viaszos vászonnal borított konyhaasztal közepére, és az almás pitét is a tepsiből lehet kikapkodni, tenyérből enni, még melegen.
Kaszner Margit grafikus, festőművész már ezekben az időkben is tudta, hogy nincs ez így jól, a teríték igenis fényesebbé tudja tenni a legszürkébb hétköznap családi vacsoráját is. A terítés művészetéről készített kisfilmjét gyerekeknek vetítették iskolákban, sőt óvodákban is.
A művésznő, aki élete utolsó éveiben a Magyar Kultúra Lovagja cím mellé a Nyáregyháza díszpolgára címet is kiérdemelte, férjével, dr. Gomola György jogásszal, költővel több időt töltött nyáregyházi hétvégi házukban, mint a fővárosi lakásban, Hatalmas értéket halmoztak fel itt: a hosszú életük során összegyűjtögetett néprajzi és helytörténeti tárgyak sokaságát – közöttük a terítéskultúra elengedhetetlen kellékeit is - és egy ezernél is több figurából álló babagyűjteményt.
Kaszner Margit végrendeletében mindezt és teljes vagyonát a településre testálta. Így jöhetett létre az Ezredvég Múzeum és Babagyűjtemény a megüresedett községháza épületében.
Az anyag lenyűgözően gazdag, kicsinek bizonyul számára még ez a hely is, de a múzeumigazgatónak, Kravecz Lászlónénak nincs szíve megválni egyetlen darabtól sem.
A múzeum új szerzeményeinek csak a legnagyobb leleménnyel képesek helyet adni, de Fedák Sárinak – kora ünnepelt primadonnájának, aki élete utolsó éveit Nyáregyházán töltötte – azért berendeztek egy emléksarkot.
Most legfrissebb díszpolgáruk, a Kossuth díjas Baranyi Ferenc tiszteletére alakítottak ki egy helyet, amit a költő által felajánlott tárgyakkal – egyebek közt köteteivel és Kossuth díja másolatával – rendeztek be. És persze rengeteg fényképpel, amit már a legutóbbi íróolvasó találkozón is boldogan nézegettek a helyiek, felismerve rajtuk gyerekkori , fiatal önmagukat is.

Akinek a monori pincehegyi látogatás után kedve támad meglátogatni ezt a környéken kuriózumként emlegetett helyet, Kravecz Lászlónénál kell időpontot egyeztetnie a 06-29/ 490-662, vagy a 06 30 337 4260 telefonszámon.

« vissza