A tél a pálinkák aranykora

A tél a pálinkák aranykora
Hideg reggelekre ébredünk, ilyenkor jön el az igazi szezonja a pálinkáknak.
A strázsahegyi pincékben – a KultPincében pedig kiváltképpen - ugyan egyéb alkalmakkor is jólesik az egyre kifinomultabb szakértelem által előállított italokat kóstolgatni, de a téli hidegekkel érkezik el a pálinka aranykora is.
 Disznóölést nem lehet a hajnali gyomorerősítő nélkül elkezdeni, de a tor egyéb időpontjaiban is kiválóan szolgál az emésztés folyamatainak serkentőjéül a pálinka, ez köztudott.

Egyetlen szabályt kell csupán szem előtt tartani: módjával.
Meg persze hörpintgetés közben falatozni is szükséges, hogy legyen ideje a pálinkának lecsillapodnia, mielőtt a fejünkben zűrzavart okozna.
Találtunk is egy kiváló receptet, amit ugyan a jó bort szeretőknek szánt Varga Dezső, a gombaiak közismert szakácsa - akinek tíz év alatt összegyűjtött receptjeiből jelentetett meg könyvet a falu – el is nevezte Nótakedvelő dalárdás kiflinek, de meggyőződésünk szerint két kupica pálinka közt is kiváló csemege.
Hogy a jókedvet is fokozzuk, ide idézzük kora nagy nevettetőjét, Kazal Lászlót, akinek a Borkóstoló című kabaréjelenete mindmáig nagy siker. Hogy A pálinkafőzés tudományáról tartott ismeretterjesztő előadása miért nem emelkedett a klasszikusok közé, nem is értjük- hiszen mindmáig érvényes poénjai ma is próbára teszik a rekeszizmot.

A Nótakedvelő dalárdás kifli receptje:

Hozzávalók: 35 deka burgonya, 35 deka liszt, 3 deka élesztő, 1-1,5 deci tej, 3 tojássárgája, 15 deka sajt, 15 deka bacon szalonna, só, köménymag, bors ízlés szerint.
A főtt burgonyát áttörjük, az élesztőt a tejjel és kevés cukorral falfuttatjuk, majd az összes alapanyagot összedolgozzuk. Egy-másfél órán át kelesztjük, de közben a tésztát négy gombócba vágjuk. Ha megkelt, kör alakúra nyújtjuk, 8 részre vágjuk. Megszórjuk őrölt borssal, majd a sajtot és a bacon szalonnát is annyi darabra vágjuk, mint a tésztát.Tehát 4x8, azaz 32 darabra. A tészta vastagabb végére teszünk egy darab szalonnát és sajtot, majd megsózzuk, és kifli alakúra feltekerjük. Szalonna helyett füstölt kolbászt is használhatunk, de akkor egyik kifklibe sajtot, a másikba kolbászt tegyünk. Végül a kifliket megkenjük tojással, megszórjuk köménymaggal, és szép pirosra sütjük. Jó étvágyat hozzá.

« vissza